Nem azért diétázom, mert vékonyabb akarok lenni

A hétvégén vendégségben voltam ahol a rokonok nagyon lelkesen kínálgattak mindenféle habos-babos házi süteménnyel, amiket természetesen a diétámra hivatkozva udvariasan visszautasítottam. Ekkor a következő megszólalás hagyta el az egyik vendég száját: „Nem értem neked miért kell diétázni, amikor így is olyan vékony vagy.” Ez nem az első eset volt, így rá kellett jönnöm, hogy az emberek nagy része a diétát hajlamos a fogyókúrával azonosítani. A legnépszerűbb keresőbe beírva a „diéta” szót, első öt találatnak mind fogyókúrás tippeket kapunk. Nem csoda tehát, hogy az emberek nagytöbbsége nincs tisztában azzal, hogy a diéta és a fogyókúra nem ugyanazt jelenti. De akkor mit is takar a diéta fogalma?  Erre szeretnék a posztomban rávilágítani, így segítségül hívtam Tátrai Lászlóné Ilonát, a Péterfy Kórház dietetikusát.

 

A diéta jelentéséről

dietetika01.jpg„A diéta maga egy görög eredetű szó. Tágabb értelemben szabályozott életmódot , szűkebb értelemben szabályozott élelmezést, táplálkozást, gyógyélelmezést jelent. A gyógyélelmezés alkalmazkodik az adott betegségnek megfelelő tápanyagszükséglethez, kíméletet biztosít és figyelembe veszi a beteg egyéni
tűrőképességét.”
– kezdi a magyarázatot a szakember. - „A dietetika alkalmazott táplálkozástudományt jelent. Feltárja és összefoglalja a betegség és a megváltozott anyagcsere -folyamatok alapelveit, jellemző vonásait, összefüggéseit és meghatározza a diétás gyógykezelést.”

 

A diétát általában orvos írja elő, de miért is?

Az egységes diétás rendszer a diéta csoportosításánál alapvetően kétféle  szempontot különböztet meg. Az első szempont az energia -és tápanyagösszetétel. „Elhízásnál egyértelműen az energiaszegény étrend az elvárt, viszont vannak olyan betegségek (gyomorfekély, Crohn -betegség, colitis ulcerosa, krónikus pancreatitis, krónikus hepatitis, bizonyos endokrin betegségek , anorexia nervosa, malignus betegségek ), amelyik gyors fogyást és kóros soványságot okoznak. Ilyenkor energia és fehérje gazdagság a szempont , mert  a betegek feltáplálása, roborálása nagymértékben növelheti a gyógyulási esélyt.”

taplalkozasi-piramis.jpgA másik szempont az ételkészítési eljárásokhoz kapcsolódik, ezek a konyhatechnológia szerinti változatok, azaz az étel legyen  normál, könnyű vegyes, rostgazdag, rostszegény, kímélő fűszerezésű , pépes vagy esetleg folyékony. A betegek egy része különleges diétára szorul. Vannak ugyanis olyan megbetegedések (pl. táplálékallergiák, coeliakia, galaktózaemia, phenylketonuria stb.) a diéta az egyetlen kezelési mód. Ez a betegek 0,5-10 %-át érinti. A másik esetben a diéta is fontos tényező a beteg állapotának szinten tartásában, de nem ez az egyedüli kezelési mód, emellett szükség van gyógyszeres kezelésre is. Ez a betegek (diabetes, krónikus veseelégtelenség,dializált betegek , vesekövesség ,  gyulladásos bélbetegségek epekövesség ,epehólyag gyulladás, májgyulladásstb.) 60-70%-ára vonatkozik.

Vannak azonban olyan betegek is, akiknek nincs szüksége speciális diétára (20- 40%), ilyenkor az alapétrend normál változatát kapják. Esetleg könnyű vegyes étrendet.

„Érdemes megemlíteni még a vizsgálati étrendeket is, amelyek közé az olyan speciális étrendek tartoznak, mint például a kereső, glukózterhelés előtti, gliadinmentes, kolonoszkópiát előkészítő, Weber -vizsgálat előtti étrend. Erre akkor van szükség, ha a székletben vért találnak.”

Ezeken kívül még vannak olyan étrendek is, amik nem köthetők megbetegedéshez, például ilyen a műtét előtti és utáni vagy a várandós kismamák étrendje.

 

Ahogy a szakembertől megtudtuk, a diéta tehát nem más, mint egy személyre szabott étrend…

…ami igazából egész közeli kapcsolatban állhat a fogyókúrával, persze, ha okosan csináljuk. Ahhoz, hogy fogyjunk, napi 500 kcal-val kevesebb energiát kell a szervezetünkbe juttatnunk, mint amennyi a testméretek, kor, nem, fizikai aktivitás szerint szükséges lenne. Nők esetében, napi 1200 kcal, férfiak esetében átlagosan napi 1500 kcal energia bevitel garantál testsúlycsökkenést. Mindenképp érdemes ilyen esetben is dietetikus tanácsát kérni, hiszen a szakszerű segítség nélkül elkezdett divatdiéták néha többet ártanak, mint segítenek, mivel a jojó effektuson kívül különböző vitamin- és tápanyaghiányos állapotokhoz is vezethetnek. Ráadásul sok esetben nem a zsírtömegünkből, hanem az izomtömegünkből is veszítünk egy-egy ilyen gyors fogyást ígérő diéta alkalmával.

 

Tehát, aki diétát tart, nem feltétlenül súlycsökkenés céljából mellőz bizonyos ételeket, hanem állapotának javítása vagy megőrzése érdekében muszáj kontrollálnia magát. Még akkor is, ha első ránézésre teljesen egészségesnek és megfelelő alkatúnak látszik. Legyünk mindig nyitottak és megértőek „problémásabb” embertársainkkal szemben!