Albán hangok

Albánia évről évre kedveltebb turistacélpont, az emberek kedvesek, a tengerpart szép és az árak is barátaik. Nem csak az ország van felszálló ágban, a zeneipar is kezdi felfedezni az albán felmenőkkel rendelkező énekesnőket, akik nem csak tehetségesek, hanem gyönyörűek is. Szóval, ha eddig nem lettél volna odáig az albán csajokért, a poszt után biztosan változik a véleményed.

rita_ora.jpg

Dua Lipa

dua_lipa.jpg
Az énekesnő még csak 21 éves, mégis szénné játszották már a rádiók a „Be the one” című számát. Dua családja Koszovóból menekült a szigetországba és az énekesnő is itt látta meg a napvilágot. 2008-ban, miután Szerbia elismerte Koszovó függetlenségét, a család visszaköltözött szülőhazájába, azonban a fiatal művésznő úgy gondolta, Londonban nagyobb karrierlehetőség vár rá, így 15 évesen visszaköltözött Angliába, ahol a barátaival élt és egy év múlva modellkarrierbe kezdett. A hölgy zenei tehetségét rockzenész édesapjától örökölte és először a Youtube-on mutatta meg a nagyközönségnek.

 

 

Era Istrefi

era_istrefi.jpgA szőke énekesnő 1994-ben, Pristinában született, anyja híres énekesnő, apja pedig újságíró. Apja halála után édesanyja felhagyott az énekléssel, azonban a család idősebb nőtagja Nora továbbvitte a hagyományokat, jelenleg is nagyon népszerű hazájában. Era kicsit később, 2013-ban tett szert ismertségre, amikor a „Mani për money” című debütáló lemeze a vártnál nagyobb sikereket ért el. A fiatal énekes és dalszerző stílusa meglehetősen érdekes, zenéjében keveri a reggae-t, a popot és a dubstepet az albán népzenei motívumokkal. 2015 decemberében kijött „Bonbon” című számához Koszovóban forgatott klipje vírusként terjedt a Facebookon és az Instagramon, így Era nemzetközi ismeretségre is szert tett.

 

 

Bebe Rexha

bebe_rexha.jpgA 26 éves énekesnő Brooklynban született, szülei a ’80-as években hagyták el Albániát. Eredeti neve Bleta, ami dongót jelent albánul, innen származik a „Bebe” becenév is. Rexha négy évesen kezdett énekelni, kórustag volt, járt zongorázni és játszik trombitán is. A kórusban töltött évek alatt a komolyzene irányába orientálódott, operaénekesnek készült. Még tinédzserként megnyert egy zeneszerző versenyt, ennek kapcsán figyelt fel rá Samantha Cox, aki olyan tehetségekkel dolgozott együtt, mint Lady Gaga vagy Kesha. Karrierje azonban csak 2010-ben kezdődött, amikor a Fall out Boy egyik tagja, Pete Wentz bevette egy projektbe, a Black Cards nevű formáció tagja lett,  amelyet 2012. januárjában hagyott ott, hogy szólókarrierjét egyengesse. Dalszerzőként is igen keresett, nevéhez fűződik Eminem és Rihanna közös slágerlista vezető dala, a "The Monster" is.

 

 

Rita Ora

rita_ora2.jpgRita Ora napjaink talán legismertebb albán származású énekesnője, aki 2011 óta szinte minden évben előjön minimum egy slágerlistás nótával. A huszonéves énekesnő szülei szintén a háború elől menekültek az Egyesült Királyságba, viszont Rita még a volt Jugoszlávia területén született. Habár énektudásáról már fiatalon számot adott, 2009-ben mégsem képviselte a szigetországot az Euroviziós Dalfesztiválon, menedzsere szerint ez csak ártott volna a szólókarrierjének. A menedzser nem a levegőbe beszélt, ugyanis Ora  nemsokára közreműködhetett Drake és Jay-Z videoklipjeiben. 2011-ben kiszivárogtatt néhány részletet a készülő albumából a Youtube-ra, ekkor figyelt fel rá Dj Fresh, és készítették el közösen a "Hot right right now" című számot, ami áttörést jelentett Rita számára. Zenei karrierje azóta is felfelé ível, ezen kívül színészként is kipróbálta magát, szerepelt például a 90210-ben és a Halálos Iramban 6-ban is.

 

Të pëlqen?