Néhány gyakorlati tapasztalat leendő macskatartóknak
2014. január 06. írta: Koczy

Néhány gyakorlati tapasztalat leendő macskatartóknak

how-to-draw-a-cat-for-kids-step-8_1_000000045369_5.jpgMinap az egyik ismerősöm azzal fordult hozzám – mint gyakorló macskatartóhoz – hogy milyen tanácsokat adnék neki, ugyanis szeretne egy cicát. Nehéz konkrétat mondani, hiszen minden cica más és más, meg kell ismerni, és nevelgetni kell. Az internet tele van jó tanácsokkal ez ügyben, mit tudnék én még hozzátenni? Csak a tapasztalataimra kíváncsi – mondta. Hát azok vannak…

Bár el kell mondanom, hogy a macskámat én már felnőttként fogadtam örökbe, így a kiscica nevelésben nem vagyok jártas. Nem baj, azért érdekli.

Hát jó, itt van néhány jó tanács leendő cicatartóknak!

 

Ivartalanítass, oltass és figyelj az egészségére!

Fiúcica, lánycica, mindegy, főleg, ha lakásban akarod tartani, muszáj megejteni ezeket. Sokkal nyugodtabb lesz, nem kóvályog el, sőt, ha kijárós a cica, sokkal jobb egerész válik belőle. Az oltás a betegségek ellen fontos, hiszen te sem szeretnéd, ha valami egyszerűen elkerülhető bajtól szenvedne akár hónapokig. Egyébként is mindig figyelni kell a cicára, ha nem eszik, vagy folyton nyávog (főleg, ha alapjában véve csendes cica) vagy a kelleténél jobban hullik a szőre, érdemes megnézetni állatorvossal.

 

Macskaetetés

Mindenhol azt írják, hogy a macskának kell a rendszer, elég, ha napi kétszer adunk neki enni (felnőtt korában). Persze megesik, hogy a cicánk ezt nem hajlandó megszokni, állandóan enne, ha ő úgy gondolja. És erről az istennek nem tudod leszoktatni, főleg úgy, hogy a családod egyéb tagjai folyamatosan osztják neki a finomságokat a konyhában, természetesen a tudtod nélkül.

 

Alvás a macskával

Cuki, bújós, gömbölyödős, puha kis jószágok, néha morrantanak egyet, miközben cukin dorombolnak melletted. Ilyen idillinek festik le a neten terjengő képek a cicával való alvást, azonban a valóságban ez máshogy néz ki.

  • 1555385_774907445857326_152837676_n.jpgA macska mindig ott akar aludni, ahol te. Ezt szó szerint értsd, mert ha kedve tartja, simán rád fekszik. Tényleg… Tegyük azonban hozzá, hogy egy kisebb termetű állatnál talán kevésbé lehet zavaró, ha ott szuszog a mellkasodon, nem úgy, mint az enyémnél. Ha lelököd megsértődik…
  • Szeret a füled mellett a párnán nyalakodni és dorombolni. Mindezt teszi random módon az éjszaka közepén, hogy biztosan felébredj rá. Miután magadhoz tértél, természetesen abbahagyja.
  • Gyakran változtat helyet. És sokszor teszi ezt rajtad keresztül, úgy, hogy közben jól megtapossa némely érzékenyebb testrészedet.
  • Úgy fekszik, mondjuk a lábaid mellé, alá, közé, hogy biztosan fél óra alatt elzárja a vérkeringést mindkét alsó végtagodban. És még ő van felháborodva, ha odébb teszed; vagy őt, vagy a lábaidat.
  • A macska testhőmérséklete alapból melegebb, mint az emberé. Ez a téli időszakban még jól is tud esni, viszont nyáron nincs rosszabb egy bújós macskánál.  
  • És persze, ha a pároddal próbálsz szunyókálni, ő minden lehetséges módon szabotálni fogja ezt.

 

Készülj fel a harcra, ha beszoktatod a cicust az ágyba!

 

Ébredés a macskával

Az én macskám nyári időszakban hajnali ötkor, téliben reggel hatkor kel. Először csak hallod, hogy mocorog, izeg-mozog, és figyeli a reakcióidat. Ha észreveszi, hogy megmozdulsz, vagy kinyitod a szemed, nincs menekvés. Jön és mondja. Esetleg kedves kis mozdulatokkal arcon csapkod. Hát ki ne szeretne ilyen ébresztőt?

 

Engedd ki időben!

Ki-be járós cicánál mindig oda kell figyelni, mit akar. Tehát ha azt látod, hogy az ajtó előtt ücsörög valószínűleg valami dolga van odakinn. Nálam ez különösen fontos, hiszen hiába van benn alom, azt csak legvégső esetben használja, általában kikérezkedik.

 

Foglalkozni kell vele

Az enyém nem egy játékos típus, azonban a figyelmet ő is igényli. Kell hozzá beszélni, simogatni, éreztetni vele, hogy nincs elhanyagolva. Mivel ő mindig is emberek körében mozgott, vágyik is a humán közelségre.

 

Egyéb nyalánkságok

Nem segít a helyzeten, ha a macskád megtanul bizonyos trükköket. Például kinyitja az ajtókat, viszont be már nem csukja maga mögött. Erre külön oda kell figyelni, meg ha vendéged van, elmagyarázni neki, hogy nálatok a macska ilyet is tud, ne ijedjen meg.

 

Szóval, mielőtt végleg eldöntenéd, hogy szeretnél egy macskát, vegyél egy nagy levegőt, és gondold át az egészet még egyszer. Mert egy kisállat mindig nagy felelősséggel jár. 

A bejegyzés trackback címe:

https://koczyblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr435735722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

giriz 2014.01.06. 16:07:44

1, Ha egészséges és hosszú életű vidám macskát akarsz akkor soha ne etesd azzal amit a család eszik, mert hamarabb fog megbetegedni, de az biztos hogy idő előtt fog elpusztulni. Vegyél neki mindig a nemének, életkorának és egészségi állapotának megfelelő felső kategóriás kiváló minőségű macskatápot és abból annyit rakj ki neki hogy soha ne legyen üres a tálja.
Ezt megveheted 10 kilós kiszerelésben aminek köszönhetően az egységnyi ára nem lesz több a silány macskatáphoz hasonlítva. Ekkora kiszerelés 6-7 hónapig elegendő egy felnőtt macskának.

2, Az alvás!

A macska tényleg állandóan - általában 3-5 hetente változtatja az alvóhelyét. Ez valami ősi ösztön benne, kipróbáltam már mindent de nem tudtam leszoktatni erről. Emberrel nem szeretnek folyamatosan együtt aludni, de hajnalonként tényleg szeretnek az ágyban rámászni általában a mellkasra. Ez szerintem azért teszik mert megnyugtató számukra az emberi szív dobbanásának érzése és a hőátadás is fontos ok lehet. A macska imádja a meleget - szinte nincs is túl meleg számára - bár nyáron azért ő is keresi a hidegebb felületeket így hűtve saját magát. Ilyenkor nem is jön éjjelente a mellkasra, illetve kerüli is az emberi érintést.

3, Ébresztés

Macskát nem szabad elzárni/elszeparálni a lakáson belül. Ez gyorsan heves hisztit/nyivákolást vált ki belőle. Ha van állandóan táp a táljában és friss vize az itatójában akkor emiatt szinte soha nem fog felébreszteni reggel. Ellenben fiatal macskák hajnalban előszeretettel szeretnek játékkal ébredni és ebbe a "kedves gazdit" is szeretik bevonni. Ezt ki kell bírni míg le nem szoknak róla.

4, Ha állandóan bent tartott a macska akkor bizony igényli a simogatást fésülést és a szeretetet. Idővel te is úgy fogsz rátekinteni mint egy családtagra. Eszméletlen kedvesen tud téged köszönteni mikor hazaérsz és ha rossz kedved van azt is megérzi. Soha nem lesz veled indokolatlanul rossz ha jól bánsz vele. A macska nem egy engedelmes behódoló lény mint egy kutya, a szeretetét és figyelmét ki kell érdemelni. De ha ezt megszerezted akkor hálás "dög" tud lenni.

5, Alom

Nagyon fontos hogy a rossz szagok és fertőzések megelőzése érdekében minden nap többször is nézz rá a macska alomra. Naponta többször jár rá és van egy furcsa szokása hogy külön kakil és külön pisil. Mi ezt emberek el sem tudjuk képzelni, de ez így van.

Egyébként ez jó alkalom hogy egészségi állapotára is rálássunk. Idővel a kaki állagából, szagából és színéből felismerjük ha valami gond lenne vele.

A kakit könnyű egy erre szakosított kanállal összegyűjteni és a WC be lehúzni. Ha jó macska almot választasz akkor a pisit egy csomóban köti meg és így ezt a csomót szintén könnyű kivenni az alomból egy nejlon szatyorba gyűjtve. Ezt ne húzd le a wc -be mert idővel könnyen eldugulhat tőle.

A legbiztosabb jele annak hogy a macska beteg az az, hogy hirtelen elbújik és nem eszik. Ilyenkor ne hezitáljunk, hanem azonnal vigyük orvoshoz, megelőzve ezzel egy nagyobb bajt vagy hosszabb gyógyulási folyamatot.

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2014.01.06. 16:26:04

@giriz: Köszönöm, hasznos kiegészítés volt a cikkhez :) Egyébként nem szoktam elzárni éjszakára, szabadon közlekedhet a lakásban, mégis szeret felébreszteni, ha ő is kel.

Az alomról magától szokott le, valahogy jobbnak érzi kinn végezni a dolgát. Előtte természetesen mindig figyeltem rá, hogy tiszta legyen, főleg mert ő is jelezte, ha valami gond volt.

hidegsegg 2014.01.06. 18:55:49

Na tessék! Éppen beírtam egy litániát, amikor a kiscicák átrohantak a billentyűzeten, kitörölve mindent, amit eddig írtam. Kifejezetten imádnak a különféle billentyűzeteken tombolni.
Azt szerettem volna mondani, hogy fontos dolgokat írtál le, és giriz kiegészítése is lényeges. Bár sokan olvasnák a jövendőbeli macskások közül. A kisállat tartás nagy felelősség. Ugyanakkor nem kötelező! Nem kell mindenkinek kutyát, macskát tartani, mert aki tájékozatlanul vág bele, könnyen csalódhat, és ami még rosszabb, ennek az állat látja kárát.
Vigyázat! A kiscica, kiskutya nem gyermekeknek való játék! Nem plüssállat! Ha kicsi a gyerek, akkor állandó szülői felügyelet kell, hogy egyik a másikban még véletlenül se tehessen kárt. Ha nem szeretjük azokat a dolgokat, amiket itt a posztban és giriznél olvasunk, akkor ne erőltessük a dolgot. Ha dühít, hogy végig trappol a billentyűzeten kitörölve amin eddig dolgoztál, nem való neked macska. Én például ha nem tudnám minőségi táplálékkal etetni, akkor nem tartanék macskát, ennyire nem lennék önző. (Nem kell jönni öreg nénével, akinek kicsi a nyugdíja, de egyetlen társa öreg tacskója/kandúrja. Egyrészt ilyenkor már nincs mit tenni, másrészt annyi elhízott öreg állatot, mint az ilyen néniknél, máshol nem látni) Egy cica 10-15-20 évig is elélhet, egy kiscica ennyi időre szól, nem pedig addig, amíg bepasizok, gyereket szülök, stb. A felelős gondolkodás azt is jelenti, hogy előre tervezek. Ha nem lehet előre gondolkodni, mert honnan tudjam mi lesz velem, ha lediplomázom, férjhez megyek stb., akkor a felelős döntés az, hogy nem veszek magamhoz állatot.
A kijárós macska és az alom: két okból nem használja és végzi kint a dolgát. Egyik, hogy nem tetszik neki az alom. Az állaga, szemcsézettsége, szaga, takarítottsági gyakoriság. (Nekem volt olyan macskám, aki egyik vécébe pisilt, másikba kakilt és addig nem volt hajlandó újra használni az almot, amíg ki nem takarítottam. Ha figyelmetlen voltam, jött és szólt. Megmutatta mi a baja. Oda vezetett.) Aztán az is lehet, hogy valamiért dominánsnak érzi magát és mivel kijár, szereti megjelölni a területét. A nem domináns macska is megteszi ezt, csak ő több-kevesebb sikerrel elássa az ürülékét, a domináns nem. Erre érdemes odafigyelni, mert a szomszédunk nem biztos, hogy örül, ha a kertjébe szarik a macskánk és nem is biztos, hogy nincs igaza.
A macska zsarnok. Ha ez nem tetszik, akkor sem nekünk találták ki a cica tartást.
Az állatorvosi kezelés egyre drágább Magyarországon is. Még nem olyan drága, mint mondjuk Svájcban, de itt is röpködnek a 10 ezrek. Ha tudom, hogy hó végén taccsra vág 20-30 ezer forint váratlan kiadás, akkor szintén nem biztos, hogy házikedvencet kell tartanod. Légy erősebb, mint az önzésed: ne csak magadra gondolj. Ha nem az okoz örömet, hogy mindent megadsz kis kedvencednek, akkor ne társállatot tarts, hanem haszonállatot. Mondjuk ólban. Mert annak legalább van értelme.
A lényeg, hogy tényleg nagy felelősséggel át kell gondolni és ha nincs tenyésztői jogosítványunk, akkor ivartalanítani, ivartalanítani! Minden macskának, kutyának kell, hogy legyen gazdája. Kóbor társállatnak utcán, mezőn, erdőben nincs helye.