Így ne közlekedj közúton!
2014. január 18. írta: Koczy

Így ne közlekedj közúton!

angry-woman-driver.jpgTegnap valami furcsa csillagállás lehetett, vagy a fene sem tudja, de több borzasztó közúti bénasággal futottam össze azalatt a pár óra alatt, amíg ügyeket intéztem kis városkámban, mint karácsony másnapján, mikor a hétvégi sofőrök nekiindulnak rokont látogatni. Ezen felbuzdulva össze is szedtem néhány különösen idegesítőt. 

 

Csak óvatosan

„Miért megyünk ötvennel? Miért megyünk ötvennel? Miért csak ötvennel megyüünk?!” – kérdezi az egyszeri Fordos Lány, miközben már legszívesebben a fejét verné a kormányba egy kocsisor becses negyedik tagjaként. Igen, elől az óvatos autós, aki fél a kanyaroktól ezért inkább rááll egy biztos tempóra. A mögötte közlekedő meg nem elég bátor, és/vagy nem ismeri az útszakaszt, ezért inkább beáll mögé. Az utána következő pedig belátja, hogy bizony két autót sehol nem lehet biztosan megelőzni, ahol meg lehetett volna, ott meg juszt is jöttek szembe. Ezért megyünk ötvennel, és ezért tart harmincöt percig egy tizenöt kilométeres útszakasz megtétele.

 

Kicsit gyáva

Előz, nem előz, előz, nem előz, előz, nem előz…. – jön le az előttem haladó mozgásából, és még az indexszel is játszik közben, így neked esélyed sincs arra, hogy esetleg lépéseket tegyél az ügy érdekében. Sőt, az ilyen általában akkor gyűjt bátorságot, amikor te már megkezdted az előzést, és a tükörbe nézést mellőzve, elegánsan bevág eléd.

 

Nagyon bátor

„Még előzők, még előzők, még előzők, még beférek, még beférek! A p*csába, engedj be, engedj be, engedj be!”  Ha nem ismered az autód korlátait, és nem tudod felmérni a távot, ne előzgess felelőtlenül, mert másnak kell megmentenie téged attól, hogy szétkenődjél egy Scania kamion elején. 

 

Törvénytisztelő

Miszter Belső Sávban Főúton, Hetvennel Kocsikázok sosem érti, hogy miért kerülgetik őt a külsőben az emberek. És már nem is fogja megérteni soha…

 

Menő

Kedves Boyracerek! Az utakon azért van két sáv, hogy mindenki elférjen rajta. Ez a kanyarokra is igaz. Szóval nem kell átmenni a szembejövő sávba, mert előfordulhat, hogy igaz, hogy te nem látod, de jönni fognak szembe. És rendkívül meglepődnek, ha te nagyon sportosan, a kanyart levágva épp szemközt kerülsz velük.

 

Drága a büntetés

Sárga lámpa! Satuféékk! És lőn tömegkarambol…

 

Megfontolt

Ó, jaj, forgalmas úton ki kellene kanyarodni. „Épp nem jön senki, de látom, hogy valahol ott a távolban valaki erre tart! Ki merjek menni? Nem tudom, nem tudom… Ki merjek menni? Nem tudom, jaj! Kimegyek! Nem, inkább, mégsem” – mérlegelt eképpen az előttem álló, már körülbelül tíz perce. Mögöttünk sor. Végre rászánja magát. És lefullad!

 

Csak a biciklis

„Hejj, én vagyok a biciklis, nekem mindent lehet” – gondolta a biciklis, majd lekerekezett elém a járdáról az úttestre anélkül, hogy körbenézett volna. Amikor meg rádudáltam, kaptam egy nem túl kedves nemzetközi kézjelet. El is szégyelltem magam rögtön.

 

Parkoló probléma

„Öt kilométerről látszik, hogy tele van a parkoló, de én azért még bemegyek!”- okoskodott az egyszeri anyuka az egyterűben, pedig látta, hogy mindenki azért forgolódik, hogy kifele tudjon jönni. Ő meg olyan „ügyesen” haladt befele, hogy sikeresen lebénította a kifele jövő forgalmat is. Aztán nem értette a problémát.

 

Fontos ember

Állj félre telefonálni vagy használj kihangosítót/headsetet, esetleg ne beszélgess vezetés közben, de semmiképp ne tartsd fel a forgalmat azért, mert nem tudsz egyszerre telefont tartani a füledhez és kormányozni!

 

Titeket mi idegesít a legjobban az utakon? Kommentelni ér!

A bejegyzés trackback címe:

https://koczyblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr305769153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tommi · http://matchboxmemories.blogspot.com 2014.01.18. 14:46:39

Aki mindig elöl akar lenni:
Megyek normál közúti tempóval (80-90-nel), megelőz, beáll elém 70-re. Megint megelőzöm, beállok a saját tempómra, megint visszaelőz, megint 70. Két megoldás van: Megelőzni újból és nagyobb tempóval előnyt gyűjteni, vagy lemaradni tőle.

Aki nem szereti, ha megelőzik:
Az ilyen elkezd gyorsítani, amint melléérsz előzés közben. Szerencsés esetben lendületből tudod megelőzni, akkor nincs ideje eszmélni, hogy mi történik. Ha viszont a szembeforgalom miatt mögötte kell maradnod egy kicsit, fel tud készülni és csakazértis a gázra lép. Sok esetben a fentebb felvázolt "Elöl akarok lenni" altípusa.

Lesből Támadó Szárítókötél 2014.01.19. 01:22:30

"Drága a büntetés

Sárga lámpa! Satuféékk! És lőn tömegkarambol…"

"Menjél már bazdmeg, mindjárt átvált a zöld, szerinted miért mászok a seggedbe... A kurva anyádat kell befékezni sárgánál, kellett neked ez, hülyegyerek, majd mehetsz a karosszérialakatoshoz a rommá tört kocsiddal"

Szóval számomra egy ilyen helyzetben nem egészen egyértelmű, hogy pontosan ki is a hülye...

Semper Fidelis 2014.01.19. 05:22:48

@Tommi: ezt az előzöm, és közben belelép típust szerintem meg kellene fosztani a jogsitól. Azonnal.

Don Quixote de la Ferko 2014.01.19. 08:36:58

Remélem a poszterina nem vezet.
Ábránd.
Sajnos ő az az idióta barom állat, amelyik nem igazán tudja felfogni, hogy a közlekedés egy többszereplős játék, és nem az övé az egész világ.

Dor B. Zoltán 2014.01.19. 08:38:46

@Lesből Támadó Szárítókötél: A helyesen megválasztott követési távolságról vajon hallott-e már a kedves posztoló?

kasu 2014.01.19. 09:42:12

A hülyének hiába magyarázod, hogy hülye, mert ha nem lenne hülye, akkor értené!:-)

Más oldalról még annyit, hogy ez közlekedés és semmi más. Nem anyósbosszú, főnökútálat, farokhosszabbító, egójavító, hanem KÖZLEKEDÉS! Ha ez lenne szem előtt, akkor betartanák a szabályokat, megtanulnának 50-nel és 90-nel menni, előzni és türelmesnek lenni azokkal, akiknek ez még nem megy.

Frank99 2014.01.19. 09:53:53

na, amikor lakott területen belül 30-35-el megy a sor, neked sikerül végre megelőzni, mert haladnál, a tötymörgő RÁDREFIZIK!!!!!

ÉS dudál! Na, én ettől eldurranok....

Mityu Addideapénzt kft LE 2014.01.19. 10:57:09

Vannak olyan dolgok, amiket a zigen tisztelt (vagy nem tisztelt) autósok jó lenne figyelembe vennének. Ezek nem a teccik-nemteccik kérdéskörei... :)

Pl. olyan, hogy a tilos jelzés az bizony a sárgával kezdődik és NEM a pirossal.
Az, aki az előzést gyorsítással, balra húzódással akadályozza az bizony igen erősen szabálysértő. Az én megítélésem szerint még buta is. Mert, ha szemből CSATT van, akkor bizony van esélye, hogy ő is részese lesz. :)

A sebesség HELYES megválasztása is sokaknak komoly feladat, mint pl. egy lámpaváltás ideje alatt nem érünk át egy két villamospályás + 2 x 3 sávos úton, mert nem képes az előttem haladó ésszerű sebességet elérni. :)

Autópályán a folyamatos belsősávban haladást a KRESZ 36. § szabályozza (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten való közlekedés). Ergo alapvetően nem kellene senkire rávillantani, ha mögötte gyorsabb jármű haladna tova! :) Ez bizony városon belül is kötelező érvényű!

Valamint illene érvényes és hiteles jogosítvánnyal rendelkezve felismerni a közúti jelzéseket. Nincs belőlük olyan sok, hogy ne lehetne megjegyezni és értelmezni mi mit jelent (behajtani tilos, záróvonal, kötelező haladási irány, balra/jobbra kanyarodni tilos...). :)

csárlszbrunzol 2014.01.19. 10:59:40

"Igen, elől az óvatos autós, aki fél a kanyaroktól ezért inkább rááll egy biztos tempóra. A mögötte közlekedő meg nem elég bátor, és/vagy nem ismeri az útszakaszt, ezért inkább beáll mögé. Az utána következő pedig belátja, hogy bizony két autót sehol nem lehet biztosan megelőzni, ahol meg lehetett volna, ott meg juszt is jöttek szembe."
Kövtáv. Ha a sok nyomoronc nem egymás seggében autózna, akkor el lehetne haladni szépen, egyenként (kettesével, hármasával, stb.) ledarálva őket. De nem, inkább közúti veszélyeztetőset játsszva egymás seggében megyünk és aki menne, az sem tud. Zsír!

"Kicsit gyáva"
Inkább legyen gyáva, mint halott. Ha nem tud előzni, akkor ne előzzön. A többi legyen türelmes. Csak ne autózzon a másik seggében (enyémben pláne ne!), ennyit kérek.

"Nagyon bátor"
Ez elágazik. Vagy az a gond, hogy tényleg TÚL bátor az emberünk és mások segítségére apellál, vagy a kövtávos sztori van. Sajnos utóbbi esetben a többi a hunyó.

"Törvénytisztelő"
Ha ki tudod kerülni, akkor kerüld. Ha nem tudod, akkor okkal megy ott.

"Menő"
Tényleg kurva gáz, amikor az okos szembejövő levágja a rohadt kanyart (kereszteződést is!), mert annyira gyors, hogy nem fér el.
Jelzem, ezt nem csak a boyracerek csinálják, hanem jobbára MINDENKI

"Drága a büntetés"
Ezt nem is kell magyrázni nagyon: kövtáv, banyeg!

"Megfontolt"
Lásd: "Kicsit gyáva"
Inkább legyen megfontolt, mint veszélyeztessen, uram bocsá' balesetet okozzon. Türelem!

"Csak a biciklis"
Igen, a legtöbb alakváltó aggályosan nyomja. Ez megérne egy külön posztot.

"Parkoló probléma"
Ez meg szerintem nem csak parkolói dolog, hanem úgy en bloc a másik fejével való gondolkodás. Jó volna látni a pályán, de a legtöbbnek nem megy. Nemhogy a másik, de még a saját fejével sem. Ezért nincs itt közlekedés, csak végtelen önzőzés.

"Fontos ember"
Igen, És mennyi ilyen van. Olyanok is, akiknek telne kihangosítóra. Sőt, megkockáztatom, soknak van is, csak valamiért nem használja. Biztos bonyolult, vagy ilyesmi.
Ha meg megáll, akkor sem kapcsolja le a rohadt tompítottját, hadd szopjon a többi szerencsételen. Ez is önzőzés.

Aureliano Buendía 2014.01.19. 11:37:03

Kimaradtak azok, akinél az index ki lett szerelve az autóból, vagy talán már be sem lett kötve.

A többiek meg nyilván gondolatolvasók.

Mityu Addideapénzt kft LE 2014.01.19. 11:42:22

@vv uraaam:

Vagy használja de rosszul... (Rosszul időzítve kapcsolt irányjelző kézikészülék is tud meglepetéseket okozni a másik közlekedő számára.) :)

Beleáll a fékbe kereszteződés előtt, majd balra jelzi kanyarodási szándékát. :)

Aureliano Buendía 2014.01.19. 11:54:41

@Mityu Addideapénzt kft: erre két kedvenc példám is van.

Az egyik a körforgalom, ahol már behaladáskor kirakja jobbra. Mit jelent ez a többieknek? Hogy az első kijáraton el is hagyja a körforgót. És ekkor Fogalmatlan Pistabácsi jól megviccel mindenkit, mert nem. 2-3 kijáraton át indxel. Mert miért is nem.

A nemindexelők meg körforgóban is nagy kedvenceim természetesen, lásd még: gondolatátvitel.

A másik, mikor kirakja jobbra, de még megy még egy kereszteződést, mire lekanyarodik.

Újpesten a Váci-Megyeri sarok előtt ez szinte mindennapos élmény.

Árpád Tóth 2014.01.21. 06:54:29

Ha utolérted gyorsabb vagy!Ha utolértek akadály vagy!Ha ezt mindenki tudomásul venné???