Néhány mondat a taplóságról
2014. június 09. írta: Koczy

Néhány mondat a taplóságról

butaság.jpgNéha már komolyan fizikai fájdalmat okoz az emberek hülyesége. Nem az a jóhiszemű, véletlen hülyeség, hanem az a szándékos, rosszindulatú butaság, amivel némelyek képesek mindenféle mondvacsinált indokkal nekiugrani a másiknak. Te meg csak fortyogsz magadban, mert nyilván nem állsz le szájkaratézni egy olyannal, aki látványosan meg van győződve a saját „igazáról”, és még csak meg sem próbál megérteni egy másik álláspontot. 

De, hogy ne légből kapott elmélkedés legyen ez a poszt, itt egy friss példa, csupán pár órája történt az eset, de még mindig nem tértem magamhoz az ámulatból, hogy még a mai világban is léteznek ennyire szűk látókörű, begyöpösödött emberek.

Hazajöttünk a fővárosból a hosszú hétvégére. Úgy határoztunk, hogy pünkösd lévén kicsit elmegyünk körülnézni, a programajánlóban láttuk, hogy az egyik szomszédos faluban, Gencsapátiban van valami rendezvény, szedtük magunkat. Gondoltuk megnézzük, kóválygunk egyet a tömegben, és élvezzük azt a tipikus falunapos hangulatot, amit csak az tud értékelni, aki vidéken nőtt fel. Nos, tudni kell, hogy ilyenkor parkolóhely az nincs, az autók egymás hegyén-hátán állnak, minden talpalatnyi helyet elfoglalva. Meg is lepődtem, mikor az egyik ház előtt egy autónyi helyet találtam, megnéztem, tábla nem tiltja a megállást, az úton is elférnek tőle rendesen az autók, le is parkoltam. Jóhiszeműen. Még a kiszállás előtt felhívtam barátnőmet, hogy merre jár, mikorra várható az érkezése. Közben kiszálltam a kocsiból, még fülemen a telefonnal, mikor egy artikulátlanul rikácsoló hang ütötte meg a fülemet. 

„Na, aztán el lehet ám innen húzni!”

 

Először nem is reagáltam rá, mivel nem gondoltam, hogy valaki van olyan tapló, hogy szánt szándékkal beleordít az arcomba, miközben látja, hogy én telefonálok. Ezután aztán jöttek a válogatott sértések irányomba, majd a fenyegetőzés a rendőrhívással, meg a kocsielvontatással való vagdalózás. Még egyszer megjegyzem, fogalmam nem volt miről beszél, hiszen szabályosan álltam az adott helyen. De ezt feleslegesnek is találtam elmondani nekik. Úgysem értenék meg. Az ő házuk előtt biztos másfajta KRESZ van érvényben, csak ezt elfelejtették közzétenni a helyi újságban, de még csak ki sem függesztették a kertkapura.  Amikor aztán párom rájuk szólt, hogy most már aztán fogják vissza magukat, mert azért mégsem illik így beszélni egy ismeretlen fiatal nővel, a „kedves” hölgy és úr bebújt a láthatatlanná tevő függöny mögé, és onnan folytatták a rikácsolást. Legszívesebben otthagytam volna az autót, mert hivatalosan nem tudtak volna semmit tenni ellene, viszont szinte biztos voltam benne, hogy ők azok a tipikus, rosszindulatú népek, akik képesek az autón bosszút állni. Ezen felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy inkább valamelyik más településen fogjuk elkölteni az esti szórakozásra szánt pénzünket, mert itt kellőképp elvették a kedvem. Nem azzal vették el, hogy rám szóltak. Hanem azzal, ahogy tették. Megértem én az emberek rigolyáit, nem szereti, ha a házuk elé parkolnak, de azt is meg lehet mondani máshogyan. Kulturáltan. Nem állat módjára rátámadni a gyanútlan autósra. Milyen bugyuta mentalitás ez?

Mérges voltam, nagyon mérges, de aztán rájöttem, hogy inkább sajnálom ezeket az embereket. Főleg akkor fogalmazódott ez meg bennem, mikor hazafelé bementem az ominózus utcába, és láttam, hogy a pár férfi tagja biztonsági őröket megszégyenítő módon strázsál a ház előtt, az asszony pedig az ablakból figyeli árgus szemekkel a leendő áldozatokat. Szegényeknek ez az egyetlen szórakozása pünkösdvasárnap. Hagyjuk hát meg nekik ezt az örömet… 

A bejegyzés trackback címe:

https://koczyblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr866289400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak egy néző 2014.06.09. 14:42:27

Magyarország, így szeretlek. Több tiszteletet a magyaroknak.

csak egy néző 2014.06.09. 14:43:56

Koczy
Még örülhetsz is, hogy nem "ballibsikomcsi"-zott le.

kuki123 2014.06.09. 15:27:39

És most képzeld el ezt az ő helyébe.
Ugyan is minden érmének 2 oldal van, mielőtt atyaúristenként előadod a saját verziódat.

Hát nézd má geci...ez is be akar állni ide., Hát beszarok. Ma ez már az 5.-ik
Hát ilyen nincs, oszt még telefonál is baszki közbe.
-Hé ide nem lehet állni!
...hát ez nem igaz ez a büdös ribanc betehénkedik a szaros kocsijával a telkünkre.
Hát nem hallja geci, ez süket.
Pofázik abba a kibaszott telefonba, mindjárt beáll az árokba.
A pofám leszakad meg se kérdezi hogy egyáltalán beállhat. Ezt a büdös tapló pesti ribancot.
-Hé figyeljen már ide, mondom ide nem állhat!!!
Hát geci még mindig nem hallja.
Csak pofázik...be nem áll a szája.

Nah lemegyek a kurva annyát most már
-Na, aztán el lehet ám innen húzni!
Nah végre már hogy abba hagyta a telefonálást. Mondom ide nem állhat mennjen máshová. Ez magán terület. A ház előtti árok és füves rész is magán terület.
Nem szakad le a pofája, hogy kérdés nélkül ideáll?
-Dehát..dehát nem hallottam, semmit.
Hát ha a fülén lóg a az a kurva telefon, ne mis csodálom.

Mi lenne ha én is beállnék a maguk bejárójára...csak úgy.
Menjen innét a picsába neveletlen nőszemély.

csak egy néző 2014.06.09. 15:37:06

@kuki123:

" Nem rossz! Egész jó írói vénád van Virág elvtárs, miért nem írsz?"

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2014.06.09. 15:37:19

@kuki123: Igen, ez is egy verzió, de valószínűleg nem írtam le világosan a helyzetet, mivel: nem volt kiírva sehova, hogy az magánterület lenne. Ha ki lett volna írva, nyilván nem állok oda.
Kettő: vezetés közben nem telefonáltam, megálltam, leállítottam a motort, és utána, valamint nem beszéltem két percnél többet.
Három: nem jött le, csak az ablakból rikácsolt végig, nehogy véletlenül is felvegyem vele a szemkontaktust.
/De, ha kívánja, írjon egy ímélt, és elküldöm az ott készített képet./

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2014.06.09. 15:41:03

@Koczy: Ja, és azt kihagytam, hogy nem álltam a kapubejáróhoz sem...

zizi77 2014.06.09. 16:05:31

Felénk erre azt a megoldást találták ki, hogy cölöpöket leszúrnak az út mellé. Ha nem nyírják rendesen a fűvet, mégcsak nem is látszanak, csak végigszakítják az autó oldalát, ha megpróbálkozol a parkolással. Különösen ott kafa ez, ahol egy autó fér el az úton, de mindkét irányból jöhetnek. Próbálj meg félreállni. Mondjuk a férjem se tapsolt, amikor a frissen vetett fűre parkoltak előttünk idegenek. De ez kivédhetetlen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.09. 16:58:06

Ezek falusi szokások. Más mint a nagyváros, az emberek a közterületet jobban a sajátjuknak érzik.

Bejgli 2014.06.09. 17:11:21

A taplókat utálom, a falunapokat meg imádom, pedig városban nőttem fel, ilyen is van :D

heliox 2014.06.09. 17:22:47

Szerintem elég kulturált volt. Kezdhette volna azzal is, hogy lenyom egy sallert, vagy akár, hogy belelő a jeges Dunába.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.09. 17:23:05

Az nem gáz, hogy pesti úrigyerek úgy élvezi a jó vidéki levegőt, hogy még a szomszéd faluba is kocsival megy át?

Lett volna max 2 kilométer séta, arrafelé egymásba vannak nőve a falvak.

De nem, menőzni kell a kocsival, meg ölre menni azon, hogy nincs a faluháza alatt alatt mélygarázs :)

WLaci 2014.06.09. 17:33:22

Ne legyél mérges, hanem ne állj más háza elé.

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2014.06.09. 17:38:10

@polyvinyl: pesti úrigyerek? 22 éves koromig falun laktam, egy téesszel szemben :) és a szomszéd falut nem szó szerint értettem, hanem egy 15 kilométeres távolságra, ahonnan ráadásul az utolsó busz is fél 11kor indul haza.

kvadrillio 2014.06.09. 18:15:56

hmmm....azéééé gondúkozzáá mááá el azon, hogy vaLamit nagyon rosszul csináltál, ha ezek a zemberkék a függönyük mögé bújva is rád tudtak ijeszteni ! :)))

GaboR 2014.06.09. 18:36:20

@polyvinyl Úrigyerek? Jártál már Te arra és ismered a szerzőt, vagy csak a karosszékben ülve próbálod kitalálni Magyarországot otthonról a pixelbarátokkal? Vegyél fel egy hátizsákot és indulj túrázni néhány helyre Te is, ahogy mások, rád férne, lehet éppen Te vagy úrigyerek.

1. A közterület nem magántulajdon, ha 1m hely adott a gyalogos közlekedésre, a gépkocsi szabályosan áll, akkor a parkolás szabályos, ott álljat, ha a seggét a földhöz veri akkor is.
2. A garázdaságot a törvény bünteti, így ha sallert adott volna a tulajdonos kérdés nélkül, ez a következő lépés, de az is lehet, hogy önvédelemből a kedves szerző párja eltöri a tettlegességig elfajuló tulajdonos orrát szilánkosra, csak úgy megelőzés gyanánt és mert csak úgy parkolásért nem verünk meg senkit, nőket sem de az előítélet nagy úr. De ismert a mondás, hogy a ringben való ugrabugrálásnak k..va nagy pofon a vége. Nem szabad kötözködni és így hozzáállni,hogy alapból pofozkodom, nem tudod kivel hoz össze a sors, szar dolog a jegesballonnal a szem alat, a kanapén fekve nézni a plafont.
3. Nem arról szól a dolog, hogy álljunk máshova, hanem arról, hogy a vidéki rigolyás közterületfoglalóra ugyanúgy érvényesek a közösségi együttélés szabályai, ha tetszik, ha nem, mint a nagyvárosban, a tízemeletes panelben élőkre. Van akit ez bosszant, van aki máshova áll. De az előzőnek ugyanúgy lehet véleménye, mint az utóbbinak. Ha pedig esze lett volna, kiírja a falra, hogy omlásveszély és nem kell kit strázsálni, hanem nézheti nyugodtan az "Önök kérték!"-et a nacionál tévében!

agthios 2014.06.09. 19:01:49

na, nagynehezen lesett nállam a tarantula hogy te a bloger nőbő vagy

a nők min tugyuk soksok dolog melet a vezetéshez + meg a krekszhez értenek lekevésbé

szal ha neked sikerüt megálapitani hogy a kreksz ottan nem tiltota a parkolást az azt jelennti enek eséje keveseb mint 10(!)%

szinte biztos hogy ot tilos volt parkolni, lehet hoogy az utestre volt festve valami, csak te rááltál

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2014.06.09. 19:08:54

@agthios: Amint már egy másik kommentben említettem, van fényképem, neked is szívesen elküldöm. Az utcában egyébként még út sem volt normális, nemhogy bármilyen felfestés.

agthios 2014.06.09. 19:12:09

@Koczy: ha gondolod...

elfér a postafiókámban, inkognitóban meg amúgy is közlekedésbiztonsági szakértő/felügyelő + kresszzseni vagyok

Bölcs Jaroszláv 2014.06.09. 19:27:02

@Aghtios: meg nyelvtan professzor is vagy, nemcsak kresz zseni.

lombozódó 2014.06.09. 19:33:03

Kis falvakban vannak szokásjogok és a nagyvárosi idegeneket zsigerből utálják.
Ezen túl biztosan nem ismerik a KRESZ-t sem, sőt mi több részegen bicikliznek haza a kocsmából.
Persze érdekes , hogy volt éppen egy szabad parkolóhely :-))))))))))), nem tűnt fel? ( lehet, hogy az unokának foglalták ??? )

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2014.06.09. 19:41:27

@lombozódó: Mondom, hogy 22 éves koromig falun éltem (sőt még most is hazajövök, ha segíteni kell pl kiszedni a krumplit), ráádásul egy termelőszövetkezet szomszédságában, és előttünk nem autók, hanem traktorok parkoltak, mégsem volt soha egy szavunk sem.
Másik: Ha az unokának foglalja, mondja meg. "Legyen szíves odébb parkolni, mindjárt érkezik az unokánk, és ő szeretne ideállni." Egy szó nélkül elhajtok onnan.

agthios 2014.06.09. 19:48:15

@Bölcs Jaroszláv:

á, dehogy....

valójában nyelvtanprocesszor vagyok, irkafirkáló, mesterséges intelligencia által irányított (kémro)bot

agthios 2014.06.09. 19:52:01

@agthios:

...akinek nem mellesleg a napokban lett pozitív a Turing-tesztje

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.09. 20:03:46

@GaboR:

Vidéken sok helyen jó széles az árokpart, és még az út szélét is beültetik virágokkal a nénik, a falvak meg versenyeznek egymással, hogy melyiküknek szebb, virágosabb az útszéle.

Ha én is ilyen falusi lennék, és ráparkolna a virágjaimra valami buta pesti, lehet, hogy én is beígérnék neki egy-két sallert, de a kutyát biztos ráküldeném :)

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2014.06.09. 20:12:54

@polyvinyl: Nem volt virág. Árok sem volt. Virágra és árokba nem parkolok. Érthető okokból.

GaboR 2014.06.09. 20:31:51

@polyvinyl: Pesten is vannak virágok és a pesten élők többsége, furcsán hangzik, de vidéki.

Egyébként várlak vidékre, felénk megkérik az embert normális hangnemben. Ha pedig nem volt árok és virág...nem is értem.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.06.09. 21:14:52

@Koczy: Azt tudtad, hogy a postokba képet is lehet illeszteni? :)

Gáborom 2014.06.09. 21:17:58

A kedves kisasszonynál valami nem kóser, mert egy ilyen ügy miatt nem ragad "tollat" valaki.
Ilyen ügyekből ugyanis naponta ezer meg ezer terem.
Még Budapesten is, nem kell ahhoz vidékre menni.

♔bаtyu♔ 2014.06.09. 21:34:24

A falu 30%-a főzte a vendégeknek a kaját, 40%-a dolgozott azon, hogy jól érezzék magukat, egy faszfejnek nem tetszett, hogy a háza elé álltak, de egyesek már magyaroznak.

Persze megnézném, mit szólnának ezek, ha egy turista beáll az önjelölt parkolóhelyükre.

plutonic 2014.06.09. 22:49:59

@heliox:

Ezmilyenhülyeseg. Pazarèkolni a dràga lôszert. Lôdözni a jeges Dunàt.
Ràadàsul kànikulàban.

Mer' mègha kucsmàban tennè a tekintetes úr...

Árpád Tóth 2014.06.10. 07:31:07

@lombozódó Azt hiszem közel jársz az igazsághoz,de akkor sem volt igaza az ott lakóknak és kész.Ha ennyire zavarják az odaérkező emberek költözzön a hegytetetőre vagy tanyára és meg van oldva a dolog.Vajon az unoka miért nem volt még ott??Arról meg nekem is van sejtésem.

Árpád Tóth 2014.06.10. 07:41:42

Sajnos a családi háznak megvannak a hátrányai is.Le kell nyírni a ház előtt a füvet és el kell tűrni ha valaki oda áll.

Netuddki. 2014.06.10. 09:10:08

Nos, itten valami nem kerek. Amit hiányolok a szituról egy fénykép. A XXI. században meg mindenkinek van kamerás mobilja. Haladni kellene a korral, így csak sajna az egyik fél álláspontját ismerhettük meg.
Gencsapáti meg nem egy hosszú falu, ha Herényben megálltatok volna csak pár perc séta. Az ilyen tömegrendezvények esetében tuti a parkolóhelyek száma fordított arányban áll a távolsággal, én például nem is szoktam kísérletezgetni, csak az idő megy vele.

szaGértő 2014.06.10. 10:43:04

@Koczy: Sajnállak, téged is megtalálnak a trollok ;)

Történnek ám cifra dolgok velem is:
szagertoivelemeny.blog.hu/2014/05/04/logika_986#c22786123
:D