Tapintható történelem – A Zsámbéki Légvédelmi Múzeumról
2014. október 11. írta: Koczy

Tapintható történelem – A Zsámbéki Légvédelmi Múzeumról

„Még épp időben jöttek” – kezdett bele a mondandójába a középkorú jegyszedő, miközben a kis kék tömbre írta rá a belépők árát. A diák öt, a felnőtt kilencszáz forint. „Már hétfőn nekiállnak bontani. Elviszik innen az egészet, Győrbe, meg még az Isten tudja hova” – a hangja keserű és csalódott volt, a szocializmus legszebb időszakát idéző házikóban pedig szinte megfagyott a levegő. Sóhajtott egyet, majd elénk tolt egy térképet, és mintha az előbb mit sem mondott volna, lelkesen kezdte magyarázni, hogy mit merre találunk.

Zsámbékról először mindenkinek a XIII. században épült templom romjai jutnak eszébe, a turisták is ezt látogatják, e köré épült ki a város egész idegenforgalma. Holott pár kilométerre tőle, szintén egy igazán érdekes és látványos szabadtéri múzeum várja (illetve lassan már várta) az érdeklődőket. A Zsámbéki Légvédelmi Múzeum 2006 szeptemberében nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A hajdani Légvédelmi Rakétaosztály területén elhelyezkedő létesítmény a légvédelmi berendezéseket és azoknak történetét szeretné bemutatni a látogatóknak. A korábban szigorúan titkos katonai objektum a „hadi bázisból kulturális bázist” program keretein belül kulturális, turisztikai és hadtörténeti bázisként is szolgál.

légierő múzeum17.JPG

Ahogy az ember körbenéz, a gyönyörű tájba szinte belevesznek a valamikor még harcra képes járművek, olyanok, mintha mindig is arra tervezték volna őket, hogy ott álljanak, és várják a látogatókat, és nem arra, hogy embereket öljenek velük. A nagy vasakat meg lehet tapogatni, bele lehet ülni, meg lehet mászni, mindent testközelből látsz és érzel, és még sokáig a fejedben zúg a ZIL teherautó nehéz fémajtajának a nyikorgása. A csendet gyerekek zsivaja zavarja meg. Futkoznak, érdeklődnek, kérdezgetnek a szülőktől, bemásznak mindenhová és egy percre sem állnak meg. Igazi interaktív történelemóra ez gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

(A képre kattintva galéria nyílik!)

 

„A Honvédelmi Minisztérium hivatalos levélben tájékoztatta a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesületet, a zsámbéki Légvédelmi Múzeum üzemeltetőjét arról, hogy terv szerint 2014. december 31-ig több ütemben elszállítják a katonai műtárgyakat a zsámbéki Légvédelmi Múzeumból és a jövőben azok más kiállítóhelyeken kerülnek bemutatásra” – írja múzeum honlapja. Azt javaslom, akit érdekel a haditechnika, vagy csak szeretne testközelből látni egy légvédelmi ágyút, az mindenképp látogasson el ide. Amíg még tud…

A bejegyzés trackback címe:

https://koczyblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr506781641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.