Basszus, mindjárt kifogy a benzin...
2018. június 24. írta: Koczy

Basszus, mindjárt kifogy a benzin...

Így szívtam meg az M86-on Győr és Szombathely között. 

Mindig röhögnöm kellett a horrorfilmek azon népszerű cselekményt előremozdítő eseményén, amikor az autóból a semmi közepén kifogy a benzin, és főhőseinknek nincs más választása, mint gyalog nekiindulni az ismeretlennek. Hogy nem veszi észre valaki, hogy a mutató már a nullát verdesi, és majd kiüti a szemedet a sárga kis piktogram

Aztán tegnap rájöttem, hogy de igen, előfordulhat. Tíz év alatt sosem kerültem olyan helyzetbe, hogy imádkoznom kellett azért, hogy mielőbb szembe jöjjön egy benzinkút. Tegnap megtörtént... 

img_9178.JPG

A gond ott kezdődött, hogy Győrt elhagyva reflexből ránéztem a mutatóra, ami valamivel nagyed alatt volt, majd nyugtáztam, hogy ez még elég 120-130 km-re, azzal elérünk az Szombathelyig, ott majd tankolok. Igen, a régi autómnál ez így is volt. Ennél viszont már csak 80 km körül volt a megtehető táv a kompjúter szerint. Na, de, mikor erre én ráeszméltem, már szélsebesen robogtunk hazafelé az M86-oson. Mondom, no problem - igaz, hogy ezen a szakaszon a töltőállomás olyan ritka, mint építkezésen a jó szakember -, Csorna környékén az egyik lehajtónál, a Diana pihenő másik oldalán van egy kút, oda beugrok, és probléma megoldva. Le is keringőztem, két körforgalomban totóztam, hogy merre lehet a kút, mert tábla az nem volt. Végül meglett, csakhogy zárva. Este negyed 11 után jártunk ekkor, tízkor zárt az egység. Csodás... Két lehetőség volt, vagy bemegyek Csornára (így utólag az idegszálaim megkímélése érdekében ezt kellett volna választani), vagy tovább megyek és Hegyfalu környékén próbálkozom újra. A számítógép szerint még "kilométerileg" simán belefértünk a távba, úgyhogy emellett döntöttem. Azonban hiába váltottam stílust, és kapcsoltam kímélő üzemmódba, a megtehető táv így is gyorsabban csökkent, mint azt én gondoltam. Amikor tíz alá kúszott a szám a kijelzőn, a kút fényei meg még messziről sem látszottak, azért elkezdtem egy kicsit  nagyon aggódni. Végigfutott az agyamon, hogy most ha itt megállunk a gyorsforgalmi szélén, akkor fel kell hívnom valakit, aki nyilván a túloldalról jön, szóval csak jó nagy kerülővel tud eljutni hozzám. Emellett sötét is van, nem éppen ajánlatos a kocsin kívül hesszelni. Aztán elkezdett furdalni a kíváncsiság, hogy mivel ez egy hibdrid autó, tud-e üres tankkal, csak elektromos hajtással közlekedni, amíg van benne szufla? Aztán eszembe jutott, hogy van assistance szolgáltatás, de az sajna ilyen esetre nem terjed ki. 

img_2943.jpgDe mire túlgondoltam volna a dolgot, már megjelentek a kút fényei, így a következő lehajtón legurulva, szintén egy körforgalom beiktatásával elértünk a töltőállomáshoz. Mielőtt teletankoltam a kocsit a számláló 4 maradék km-t mutatott, valamivel több, mint harminckilenc litert tankoltam a kocsiba, így kb 3-4 liter maradhatott benne (hivatalosan 45 literes a tankom) a túra után. 

Tény, hogy én is bénáztam, de azért az sem gyenge, hogy a kb. 100 km-es szakaszon egy olyan nyamvadt benzinkutat találtam nyitva, amihez nem kell beautózni egy településre sem. Én már akkor furcsálltam ezt a dolgot, amikor a frissen elkészült gyorsforgalmin először kocsikáztam végig. Nincs kiálló, pihenő (többször látok a leállósávban veszteglő autókat, láthatóan rosszul levő utassal), ahol az ember szusszanhatna egy kicsit, nincs lehetőség mosdóhasználatra, minden ilyesmihez le kell térni az útról, és keresgélni. Most lehet mondani, hogy 100 km nem sok, annyit ki lehet bírni némi előrelátással. Persze, de azért meg lehetne könnyíteni az emberek dolgát, főleg azokét, akik nem járnak minden héten legalább egyszer oda-vissza ezen a szakaszon azzal, hogy  (ha már benzinkutat nem húznak fel) legalább egy-két mobilvécével felszerelt pihenőt kiépítenek.

Szerencsém volt, de egy életre megjegyeztem, hogy indulás előtt mindig menjek be tankolni, mert sosem tudhatom, hol találom a következő nyitva lévő benzinkutat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://koczyblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr314067827
Nincsenek hozzászólások.