Nyelvtanfolyam, csak most, csak Önnek, kedvezményesen, szuper áron!
2018. augusztus 09. írta: Koczy

Nyelvtanfolyam, csak most, csak Önnek, kedvezményesen, szuper áron!

nyelvtanula_s.jpgEgy Vas megyei nyelviskola termékbemutatókat megszégyenítő módszerekkel húzta be a férfit, visszalépésre nincs lehetőség. 

 

 

 

Felnőttként a nyelvtanulás még nehezebb, mint diákként, hiszen az embernek a munka és a család mellé be kell passzirozni az órákat és az otthoni tanulást. Ezért próbál rugalmas megoldás után nézni, egy olyan helyet keres, ahová akkor járhat, amikor épp a szabadideje engedi. Mivel a munkája miatt sürgős lenne minél előbb elkezdenie a tanfolyamot, úgy dönt, személyesen érdeklődik az egyik, nagyon sok helyen reklámozott nyelviskolában. Nem tervezte, hogy egyből beiratkozik egy tanfolyamra, csupán kíváncsi volt a lehetőségekre, azonban mégis befizetett húszezer forintot. A hölgy a nyelviskolában szívélyesen fogadta, kávéval kínálta, megíratott a férfivel egy tesztet, amit ugyan be sem fejezett, mégis 50%-ra teljesített, úgy, hogy utoljára középiskolában látott németkönyvet. A tesztet a szeme előtt javították ki, kipipálva a válaszokat. A hölgy felajánlott egy bizonyos csomagot, azonban a férfi ezt kissé drágállta, mivel a családi kasszából most hiányozna neki az a több, mint kétszázezer forint. A nő mézes-mázos stílusban rá akarta venni, hogy érdemes lenne beválallni a drágább csomagot, és érdeklődött, hogy esetleg nem tudna-e kölcsönkérni valakitől, hogy ezt kifizesse. Majd elmondta, mivel ő itt a legnagyobb főnök, azért még így is nagy kedvezményeket adott, sőt felajánlotta, hogy kapnak pluszban a drágább csomag mellé ajándék gyakorlati órákat. Ez az ajánlat azonban csak a mai napra érvényes. A férfi mondta, hogy ő ezt még nem tudja eldönteni, mire a nő a legnagyobb nyugalomban vonult ki az irodából, hogy gondolkodási időt hagyjon. Nemsokára visszatért, a férfi a pár perces gondolkodási idő és a sok jól hangzó marketinges szöveg (milyen remek tanítási módszerük van, nem kell otthon tanulni, stb.) hatására úgy döntött, befizeti az előleget a tanfolyamra. Igen, előleget, ez a szó többször elhangzott. 

Aznap este a férfi átbeszélte a dolgot a feleségével, és úgy döntöttek, mégsem fog beleférni a családi költségvetésbe ez a tanfolyam, megpróbálják megoldani máshogy. Másnap visszamentek, hogy megmondják, mégsem fog a férfi órára járni. A nő ekkor már nem volt olyan szívélyes, elmondta, hogy van jobb dolga is, mint őket hallgatni, épp tárgyaláson volt. Egyébként pedig nem az ő dolga a tájékoztatás. Ekkor felvetették, hogy hívjon olyat, aki ráér ezzel foglalkozni, azonban a hölgy az ilyen hozzászólásokat egyszerűen ignorálta. Meg persze leadta a jelentkezést a minisztériumnak (hogy milyennek, arra nem volt válasz), így már nem lehet visszalépni. Végül szerették volna visszakérni az előleget, azonban sajnos ez nem volt lehetséges, a nyelviskola képviselője arra hivatkozott, hogy a férfi aláírta a papírt, miszerint letanulja a szerződésben foglalt órákat, és a befizetett díj vissza nem térítendő. Igen, díj, itt már erről beszélnek és szó sincs előlegről. Mindemellett a hölgy ügyvédekkel fenyegetőzött, a férfi örüljön, hogy az egész díjat nem számlázzák ki.

Csalodottan távoztak, azon gondolkodnak, hogy azért letanulja azt a pár órát, bár ilyen rossz szájízzel nincs kedve az egészhez. Vagy pedig bukja a pénzt. Csalódott, és nem azért, mert nem kapja vissza az összeget, hanem mert úgy érezte, becsapták. Utólag, otthon kezdett el gondolkodni a nő ügyes marketinges fogásain, hogy szinte kellemetlenül érezte volna magát, ha nem írja alá a szerződést. Egyszerűen nem hitte el, hogy már egy nyelviskolának is úgy kell behúznia az embereket, mint a legolcsóbb termékbemutatóknak. Csak, míg a termékbemutatón számít rá az ember, hogy csőbe akarják húzni, itt meg sem fordult a fejében, habár többször megszólalt a belső vészharang.

A történet az egyik ismerősömmel esett meg, én pedig először nem akartam elhinni, hogy tényleg ilyen módszerekkel kell behúzni a tanulókat egy nyelviskolába. Bár az kicsit furcsa volt, amikor egy másik ismerősöm ugyanitt szerette volna beváltani a tombolán nyert ajándékkártyáját, de közölték vele, hogy ezeket az órákat csak akkor használhatja fel, ha befizet egy 150.000 Ft-os tanfolyamra. Én nem kétlem, hogy a módszerük csodás és egyedülálló, de azt azért ne mondja nekem senki, hogy nulláról, otthoni hozzátanulás nélkül el lehet sajátítani egy nyelvet. Jómagam is tanultam nyelveket, szereztem két középfokú nyelvvizsgát, de tanulás nélkül nem ment volna. Főleg nem úgy, hogy egy tanár rajtam kívül még tíz másik emberrel is foglalkozik egy időben. Persze ez attól még működhet, de itt nem is ez a lényeg, hanem maga a módszer. Jól hangzó lőzungok, semmi konkrétum, ilyen kedvezmény, olyan szuperár, írjuk alá a gyorsan a jelentkezési lapot, mert utána már visszalépni nincs lehetőség. Szerintem ez nagyon érdekes egy olyan intézménynél, aminek a diákokért kellene dolgoznia. 

A bejegyzés trackback címe:

https://koczyblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr1414170187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

énisfélek 2018.08.10. 01:22:35

Ilyesmit kellene tanítani az általános iskolában pl a való életben felesleges matek-részek helyett. Hogy a szerencsétlenek észrevegyék, amikor éppen megpróbálják becsapni őket. Igen könnyű az alapokat megtanulni, csupán néhány apróságot kell észrevenni. Persze ebben az esetben nem működne a trükk pl a bankoknál, politikusoknál, sem, ezért továbbra is marad a jelenlegi iskolai tananyag, ami csak az év végi vizsgára nevel, és nem az életre.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.10. 05:22:07

Egy kis józan paraszti ésszel azonnal felismerhetők az ilyen átverések. Pl. ha sürgetnek a döntés meghozatalára, ha egy kedvezmény csak a mai napon érvényes, akkor azonnal menekülni kell.

"Én nem kétlem, hogy a módszerük csodás és egyedülálló"

Dehogynem kétled, csak nem akarsz pert a nyakadba.

A nyelvtanuláshoz nem vezet királyi út, aki ilyet ígér, az hazudik és csaló. Ezernyi ilyen-olyan módszert kipróbáltak már, egyik sem jobb a másiknál - max. a propagálóik szerint, akik mindig be tudnak mutatni pár nagyon elégedett, de sajnos azonosíthatatlan ügyfelet. De ez minden termékbemutatónak is közös tulajdonsága.

OFF: Saját nyelvoktatói tapasztalatom (angol és német), hogy az újrakezdések eleve 95+%-ban kudarcra vannak ítélve. Akinek elsőre nem ment egy nyelv elsajátítása, annak később, felnőttként még úgy sem fog menni. Vagy azért, mert nyelvi antitalentum (minden ellenkező híresztelés ellenére van ilyen, nem is kevés), vagy azért, mert felnőttként nem tud annyi időt fordítani a nyelvtanulásra, amennyi szükséges lenne, hiszen felnőttkorban az agy már eleve nem olyan flexibilis. Munka+család mellett a kezdeti lelkesedés után a nyelvtanulás nagyon hátrébb sorolódik a fontossági sorrendben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.10. 05:24:53

Azon sem lennék meglepődve, ha az adott "nyelviskola" csak alibi oktatást folytatna max. 1-2 tanárral.

ludomik 2018.08.10. 08:32:28

Hasonlona jartam,csak kevesebb osszeggel...,mikor visszamentem,hogy megsem akarom a dolgot,,lekezelo,stilusban.ugynevezett lefelekommunikalva,kulott haza,,,,De nem tettem,,megvartam,,,hogy autoval jar,,,,,kepzeljetek el ,valaki leonotte fekfolyadekkal, az autot,es 3 elemet ujra kellett fenyezni,,,,,,,,

crue 2018.08.10. 08:33:10

A nyelviskola is sunyi paraszt, mégsem értem, mit nyavalyog ez a szerencsétlen. Aláírt egy szerződést, nem? Érdekes módon ennek tartalmáról nincs szó a történetben. Csak valami teljesen félreértelmezett hülyeség az "előleg" <-> "díj" fogalmakról. Egyetértek azzal, aki azt írja, hogy ezt gyerekként kéne megtanítani: ne írj alá olyat, amit nem olvastál el. Különösen, ha teljesen fogalmatlan vagy. Akkor se, ha emiatt "kellemetlenül éreznéd magad". A lúzer aláírta. Így járt. És tényleg örüljön, hogy nem számlázzák ki neki a teljes összeget, mert minden bizonnyal valóban megtehetnék.

crue 2018.08.10. 08:37:23

@ludomik: Ezek sunyi parasztok, akik csak kihasználták a szánalmas tudatlanságod. Te így bűncselekményt követtél el, bűnözővé váltál. Ráadásul titokban, sötétben, mégsunyibban. És büszke vagy rá, ez a legszánalmasabb.

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2018.08.10. 08:41:58

@crue: Én láttam a "szerződést", ami egy jelentkezési lap volt (a személyes adatokat kellett beírni) az alján az ominózus mondattal: "vállalja, letanulja a szerződésben foglalt órákat, és a befizetett díj vissza nem térítendő". Azonban a jelentkezési lapon sem díjként, hanem előlegként szerepel a dolog. Ez pedig azért fontos, mert az előleg bizonyos esetekben visszajár, a díj pedig nem...

ludomik 2018.08.10. 08:42:33

Hol van az leirva,hogy en vagyok a tettes,,koran van meg neked a gonolkodashoz, ulj le 1 !!!

kalandfereg 2018.08.10. 10:03:22

A net hemzseg a kamu nyelvtanfolyamoktól, ugyanott, ahol az Oroszország és Putyin nagyszerűségéről, meg a csodatévő gyógymódokról szóló kamu hírektől is.
A fogyasztóvédelemnek lenne itt feladata, nem lehet elvárni minden embertől, hogy mindig 100%-osan résen legyen.
Vannak naiv, befolyásolható emberek is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.10. 10:25:44

@crue:

"mit nyavalyog ez a szerencsétlen. Aláírt egy szerződést, nem? "

Majd ha az idős (nagy)anyáddal íratnak alá egy szerződést, hogy 300 ezerért megvett egy kozmikus energiával mindent gyógyító csodakarkötőt, akkor írd ugyanezt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.10. 10:27:13

@ludomik:

"kepzeljetek el ,valaki leonotte fekfolyadekkal, az autot,es 3 elemet ujra kellett fenyezni"

Hát ez télleg nadjon cúna dolog volt, bárki tette is. Amivel nem asztat akarom mondani, hogy nem érdemelte meg a szemétláda. :)

munkanélküli informatikus 2018.08.10. 10:32:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A nyelvtanuláshoz nem vezet királyi út"

Én tudok egyet: közlöd a tanárral, hogy úgy tanítson, úgy alakítsa ki a tananyagot, hogy csak és kizárólag a nyelvórán tudsz foglalkozni a nyelvtanulással, a helyiségen kívül egyáltalán nincs rá időd/kedved. Valóban intelligens nyelvtanár esetén ez nem probléma. Sokba kerül, de tuti módszer szerintem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.10. 10:39:42

@munkanélküli informatikus:

"csak és kizárólag a nyelvórán tudsz foglalkozni a nyelvtanulással, a helyiségen kívül egyáltalán nincs rá időd/kedved."

Mely esetben azt az időt, amit nem kívánsz otthon tanulással tölteni, a tanárral plusz órán töltöd el. :DD A munkaidődből ez ugyanúgy elvész, viszont legalább még fizetsz is érte. :P

"Valóban intelligens nyelvtanár esetén ez nem probléma.2

A kérdés nem a tanár intelligenciája, hanem az, vajon TE elég intelligens és fiatal vagy-e ehhez. Gimnáziumban én tényleg úgy tanultam meg angolul, hogy csak az órákon figyeltem, magántanárhoz sem jártam, a leckét is "fejből" olvastam fel a füzetből, ha kellett, de felnőttként ez már nem menne.

munkanélküli informatikus 2018.08.10. 10:40:58

@crue: "ne írj alá olyat, amit nem olvastál el."

A legtöbb emberen az elolvasás sem segít, mert a szövegben is lehetnek elrejtett buktatók. Viszont ezek nagy részét szintén fel lehet ismerni egy kis oktatás után.

munkanélküli informatikus 2018.08.10. 10:54:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mely esetben azt az időt, amit nem kívánsz otthon tanulással tölteni, a tanárral plusz órán töltöd el. "

Sok embernél az a baj, hogy ha kettesben leül pl egy szótárral (körülötte zajong a család vagy túl hangosan csicseregnek madarak, stb), akkor kb egy óra mire megtanul egy új szót, egy intelligens nyelvtanár viszont mondjuk öt perc alatt belecsúsztatja a fejébe. Máris kezd sokkal olcsóbb lenni a nyelvtanárral történő drága tanulás ;)

"hanem az, vajon TE elég intelligens és fiatal vagy-e ehhez."

A nyelvtanulás nagy része (legalábbis a hagyományos oktatási módszerekkel) sajnos nem intelligencia kérdése, hanem utálatos kulimunka , amiben épp a leg-intelligensebb emberek a legrosszabbak: az intelligencia nem tűri a tartós szériázást, a magolást. Itt jöhetne közbe egy, a szorgalmas magányos magolás helyett intelligens interaktivitásra alapuló tanulási módszer.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.10. 11:33:08

@munkanélküli informatikus:

"sajnos nem intelligencia kérdése"

Nem CSAK intelligencia kérdése, de az intelligencia is vastagon belejátszik. Ne mondd már, hogy a kognitív képességek nem játszanak komoly szerepet. Nyilván nem CSAK az, hiszen vannak nyelveket jól beszélő, de különösebben nem intelligens emberek, és vannak elképesztően intelligens, de nyelveket megtanulni képtelen emberek.

Amikor elkezdtem PC-t, majd később mikrokontrollereket programozni - először csak assemblyben, aminek ma is óriási hasznát látom, később egy rövidebb Pascal-kitérő után C-ben -, számomra legalábbis nagy segítség volt a már meglévő német és angol tudásom - utóbbi pedig nem a szakirodalom könnyebb érthetősége miatt. A programnyelv megtanulása alapszinten számomra nem volt több egy újabb, de a természetes nyelveknél egyszerűbb nyelvnél. Később persze jöttek a különbségek, a finomságok, a trükkök stb., hiszen a hasonlóság csak nagyon felületes, de a nyelvismeret így is jól jött.

"hanem utálatos kulimunka , amiben épp a leg-intelligensebb emberek a legrosszabbak: az intelligencia nem tűri a tartós szériázást, a magolást. "

Ha te ezt így látod, akkor még nem sikerült jó nyelvtanárt találnod magadnak. A magolás rossz módszer, nem célravezető.

"ha kettesben leül pl egy szótárral [...], akkor kb egy óra mire megtanul egy új szót"

Nem így kell szavakat tanulni.

"egy intelligens nyelvtanár viszont mondjuk öt perc alatt belecsúsztatja a fejébe"

De nem is így. A nyelvtanárnak nem a szótanítás a feladata.

Elég sok éven át tanítottam angolt és németet gyerekeknek és felnőtteknek is, tudom, miről beszélek. Ami természetesen nem jelenti, hogy a tudás egyedüli birtokosa vagyok, ahogy azt sem, hogy mindenben igazam van.

M. Péter 2018.08.10. 14:22:35

Még egy dolog, aki el akar adni neked valamit, az nem a barátod, és minél "barátságosabb", annál óvatosabbnak kell lenni.