A zöld rendszámos csalók sokan vannak és még mindig nem érdekelnek senkit

Most tényleg, kit kell lefizetni, és miért nem érdekel ez senkit?!

Van egy dolog, ami nagyon-nagyon böki a csőrömet, és nem tudok szó nélkül elmenni mellette: a zöld rendszámos csalók. Nagyon sokan művelik ezt pofátlanul, batár nagy terepjárókkal, vannak viszont, akik nem feltűnősködnek és "csak" Hondákra és Toyotákra aggatják rá a zöld rendszámot, így egy laikusnak, aki nem járatos az elektromos és a plug-in hibridek világában, valószínűleg fel sem tűnik a turpisság. A minap Debrecenben futottam bele egy Lexus CT200h F-Sportba, amin szintén egy vadiúj, fent említett jelzés virított. Itthon is van hasonló, de amikor vettük, az valahogy "nem akart bezöldülni". 

1537715607947_1.JPEG

Valószínűsítem (sajnos az elejét nem láttam, a hátulja pedig ugyanolyan a facelift előttinek és az utáninak is), hogy a képen látható Lexus külföldről behozott, hiszen új autó esetén a márkakereskedés látná el zöld rendszámmal. Márpedig ez a kocsi nem felel meg a követelményeknek. Egy kicsit sem....

Kezdjük a legfeltűnőbbel: Nincs mit és nincs hova bedugni. A többi feltétel már igényel egy kis utánajárást, de elég megnézni az autó leírását, hogy lássuk, ez bizony egyiknek sem fog megfelelni. Kedvezményt biztosító rendszámot ugyanis csak teljesen elektromosan hajtott járművek, a plug-in hibridek (amik elmennek 25 km-t elektromosan) vagy az elektromotorral minimum 50 km megtételére alkalmas egyéb üzemű autók kaphatnak. 

Ahhoz, hogy külföldről behozott autót (vagy 2015 nyara előttit) "bezöldíts", két helyre is el kell menned, az egyik a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a másik pedig az okmányiroda. Az NKH-hoz elvileg vinned kell egy típusigazolást, amin látszik, hogy a te kocsid a kívánt kategóriába tartozik (5E, 5N, 5P, 5Z), majd átesik egy műszakiszerű átvizsgáláson és kapsz egy papírt, amivel (meg a gyártói igazolással) elsétálhatsz az okmányirodába, és ott kiadnak neked egy zöld rendszámot. Szóval, két helyen is kibukhat a dolog, mégis rengeteg a visszaélés a mai napig, pedig már nem számítanak fehér hollónak az elektromos és a hibrid autók az utakon. És senki nem tesz semmit az ügyben. 

Kérdezem én: 

 

  • Hogy a fenébe nyilváníthat egy hatóság egy láthatóan nem megfelelő autót alkalmasnak a zöld rendszámra? Senkit nem érdekel a gyártói igazolás?
  • Az okmányirodában olyan sötétek dolgoznak, akinek fogalmuk sincs arról, mit kell nézni a papírokon? 
  • Elég egy vagy mindjárt két helyen kell csúsztatni a kenőpénzt? Vagy már kialakult rendszer van erre, megmondják, hogy melyik Mancika néz félre a melyik hivatalban?
  • A rendőrséget ennyire nem érdekli a dolog? Ha jelentem, fognak tenni bármit is vagy ez kevésbé jövedelmező, mint a traffizás? 

És ez megint a "valódi" elektromos és hibrid autósokon csapódik le, mivel a pofátlan csalóknak nem elég csupán a rengeteg kedvezmény, sokszor simán beparkolnak a töltő elé vagy használják az elektromos autóknak fenntartott helyeket. Nem kellene egy kicsit szétnézni végre ezen a területen is? 

Hivatkozások:

  • https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100326.KOR&mahu=1#pr457id
  • https://villanyautosok.hu/zold-rendszam/kinek-jar-zold-rendszam/
  • https://villanyautosok.hu/zold-rendszam/zold-rendszam-igenylese/