Ügyféllista

… avagy hogy csináljunk egy egész jó filmből borzalmas sorozatot

 Most végeztem a Client List című 2010-es film megtekintésével. Kellemes csalódás volt.

Lehet, hogy azért, mert én először az ugyanilyen címen futó 2012-es sorozat első tíz részét láttam. A szappanopera lagymatag hangulata és vontatott cselekménye nem adott túl sok okot a bizakodásra, de ki tudja mi lesz belőle alapon bevállaltam ezt a 86 perces, igaz történeten alapuló alkotást. Nem elemezném külön-külön a sorozatot, és a filmet inkább egy amolyan „összehasonlító elemzés”- féleséget szeretnék összehozni.

ügyféllista.jpg

Mindkét történet főhősét, a boldog házasságban élő, több gyerekes családanyát, Jennifer Love Hewitt alakítja, hozzátenném nem rosszul. A fő konfliktus ugyanaz, a férj lesérül, nem tud dolgozni, nem tudják fizetni a kölcsönöket, és a gyerekeket is fel kell nevelni valamiből.

A legnagyobb különbség itt adódik, ugyanis míg a film változatban a nő végig egy támogató férj mellett űzi titokban a mocskos ügyleteit, a sorozatban ezt egy kicsit megváltoztatták. Ez esetben a férfi se szó, se beszéd, eltűnik, szegény asszonyka pedig magára marad a gondjaival. Szemét férfi kergette a hős nőt pénzért idegenek karjaiba. Így már sikerült egy kicsit elvenni a sztori élét, és talán még meg is sajnáljuk szegény lányt.

A másik ilyen feltűnő lágyítás a barátnő viselkedése. Míg a filmben a terhesen is kocsmában dolgozó öribari nem ítélkezik, hanem mindenben főhősünk mellett áll, a sorozatban bevetik a sértődött, erkölcsös, „ejnyebejnye rossz kislány vagy” kártyát, amiből aztán nem is lesz semmi, mert a jó barát mindig megbocsát.

Ó, igen, majdnem elfeledkeztem a „legjobb” részről. A nő prostiként keresi a pénzt. A filmben. A sorozatban? Ó, dehogy. Nem olyan komoly az, csupán egy kis kézimunka. Néha. Néhány ügyfélnél.

Igen, ide értünk a másik buktatóhoz. Ügyféllista. Mindkét műnek ez a címe, holott igazából csak a filmnél tartalmaz ez mögöttes jelentést. A sorozatban van egy lista, azoknak az ügyfeleknek a nevével, akik „valami extrát” kérnek. Ennyi.

A filmben ez egy kicsit eltér. Itt az ügyféllista azoknak a férfiaknak a neveit tartalmazza, akik meglátogatták hősnőnket, aki nem szégyelli kiadni a listát a médiának, hatalmas botrányt kavarva ezzel. Na és persze így megússza kevesebb büntetéssel.

Ugyan nem tudom, mit hoznak majd ki a sorozatból, de amit eddig láttam nem győzött meg. Ezzel szemben a filmet ajánlom mindenkinek. Nem köntörfalaz, remekül bemutatja a kétségbeesés által vezérelt hirtelen döntéseket, és azt, hogy a világon bizony senki sem szent. Hogy hogy lesz egy családanyából kokainfüggő prosti, úgy, hogy közben képes vaqy megérteni az indokait. Demonstrálja a pénz, és a média mindenhatóságát, valamint fityiszt mutat a képmutató vallási nézeteknek. Nem akar felmenteni senkit a bűnei alól, és figyelmeztet, hogy senki sem tökéletes, de ennek ellenére megfelelő akaraterővel még a legrosszabb helyzetből is van kiút…

 

Végül itt van két tréler, először a sorozaté...


... majd a filmé: