A nemzeti hóhelyzet margójára

Nem voltam érintett, Vas megyét elkerülte a katasztrófa, MOST! Viszont arra emlékszem, mikor Kaposvárról hazafele jövet belefutottunk a nagy havazásba, sehol a rendőrök, sehol egy hótoló, autók belefordulva az árokba, és lépésben közlekedtünk hazáig. Persze odafele reggel tízkor még jól bemértek gyorshajtásért Tökömsetuggyafalu határában. Mert az fontos… Az, hogy pár óra múlva nem lehet majd közlekedni, az kit érdekel…

De nem ez volt az egyetlen hóhelyzet errefelé, kis falumból két kivezető úton nem lehetett közlekedni, mert az egyik le volt zárva, a másikon meg nem látszott az út a hótól, nekem pedig, mint itthon ragadt honpolgárnak jobb híján az volt a napi elfoglaltságom, hogy a szél által az udvarra folyton visszaépített méteres hókupacot lapátoltam el. Hótoló sehol, itt is a helyi traktorosok és terepjárósok kapták magukat és húzkodták a bajba jutott autósokat. A vicces, hogy az utcában még hetekig jégen és havon csúszkáltunk. Az osztrákoknál is ugyanígy esett, és lőn, száraz utak… Az osztrákok ismerik a csodát…

ják szombathely.jpgA képen a Ják-Szombathely közötti útszakasz látható. (január)

 

Újabb katasztrófa, újabb a magyar állam által kezelhetetlen szituáció. Megint esett a hó… Nahát! Már napokkal ezelőtt megmondták, de nem. Itt nincs olyan, hogy a Nagy Viktoréltető Nemzeti Ünnepen ne legyen szép az időjárás.

Persze mindenki hibás, csak a kormány nem. Hiszen ők mindent megtettek, még sms-t is küldtek, persze csak a T-seknek és a Vodásoknak, de ez van, aki rossz előfizetőnél van, vessen magára. Fejetlenség… Minden illetékes csak rohangált, mint a mérgezett egér, az emberek kétségbe estek, mind az ott rekedtek, mind az itthon maradtak. Több ismerősömmel együtt aggódtam végig ezt a pár napot, idegesek voltak, nem tudták a szerettük merre jár vagy mit is csinál éppen. Sokan már csütörtökön elindultak, és még mindig nem értek haza. És mi történik eközben? A politikusaink vagy itthon sincsenek vagy lóháton vonulászgatnak, miközben a civilek, a tűzoltók, a mentősök, a katasztrófavédők erejükön felül teljesítve próbálják meg valamennyire orvosolni a fennálló helyzetet. Nyilvánvalóvá vált, hogy kis hazánkban az emberek csak egymásra számíthatnak.

A kormány meg mit csinál? Hazudozik. Minden oké, minden szuper, de azért mentőcsapatok mentésére küld mentőcsapatot, és az osztrák hótolóknak kell besegíteniük. De nem elég, hogy mi, polgárok nem kapunk tájékoztatást, az osztrák segítség sem érkezik időben, mert őket sem világosították fel a helyzet súlyosságáról.

A magyar médiában is teljes káosz, a Hír TV és az Index az egyetlen információforrás az otthon maradtaknak, akik már el sem tudják érni családtagjaikat. Eközben az osztrák rádióban magyar nyelven sugároznak információkat.

Az előzőekben csak azokról volt szó, akik útközben megrekedtek, de eközben azokra is figyelmet kell szentelni, akik áram, ezáltal fűtés nélkül is maradtak.

m1.jpgHelyzetkép az M1-esről (március 15.)

Én azt mondom, Isten mentse az országot egy „valódi” katasztrófától!