Karnevál van...

... parkoló nincs.

 

illusztráció.jpg- Hát ez innen nem fog magától elmenni!

- De mi meg tőle nem tudunk! Toljuk odébb!

- Nem megy…

- Akkor törjük fel!

 

Ez a kis párbeszéd, akármilyen furcsán is hangzik, szó szerint így zajlott le. Az indulat nem is volt alaptalan a felek részéről, ugyanis egy egész parkolót sikerült bedugítania egy ügyesen letett személygépjárműnek. A tulaj biztosan örülhetett, hogy még talált egy helyet a zsúfolt parkolóban, csak azt nem vette észre, hogy éppen az egyetlen (immár egyetlen, mert a másikat egy hasonlóan figyelmes autós zárta el) kijáratot sikerült eltorlaszolnia. Dudáltak, anyáztak… Legjobb karneváli program, tényleg…

Ugyanis igen, ezen a hétvégén zajlott nálunk a Savaria Történelmi Karnevál, Szombathely kulturális fesztiválja, ahol nappal gladiátorokat meg különféle harci bemutatókat lehet nézni, este meg fáklyás felvonulást, Rúzsa Magdit, meg tógába öltözött részegeket, ahogy a Borok Utcája felé (vagy felől) közlekedve próbálnak maguknak utat törni valamelyik Toi-Toi WC vagy bokor irányába. Ilyenkor az egész Fő teret és a környező utcákat is lezárják, hiszen kell a hely a méregdrágán fakardokat, köcsögöket és langallót áruló sátraknak, no meg az egymást taposó embereknek. Ez a lezárás azonban komoly gondokat szül, hiszen a nép olyan, hogy véletlenül sem szállna buszra, ha nem muszáj, és inkább a város széléről beautózik, és jól meglepődik, hogy nem talál helyet.

 

Mert parkolóhely az nincs.

 

És ez évek óta óriási probléma. Egymás hegyén- hátán, a zöldterületeken, a járdákon, vagy akárhol, ahol elfér egy autó (még ha  útban is van) képesek nyugodt szívvel letenni a járgányt. Persze, mi mást is tehetne, ha már eljött ideáig, későn, és már nincs hely, több kilométert meg nem akar sétálni.

 

Kéretlen javaslatok Koczytól:

  • Indítsanak a környékbeli falvakból gyakrabban buszokat ebben a pár napban, és legyen egy éjszakai járat is, hogy haza tudjanak menni az emberek, ha kikarneválozták magukat a hajnali órákra.
  • Állítsanak őrt a parkolókhoz, aki jelzi, ha megtelt a hely, és szól az „ügyeskedőknek”, ha valami nem oké.
  • Lehessen foglalni előre parkolóhelyet, nem is kell, hogy fizetős legyen a szolgáltatás. Kap az ember egy visszaigazolót, azt viszi, és megmutatja a parkoló bejáratánál. Persze limitálva lennének a dolgok.
  • Zárjanak le még pár utcát, és használják azokat ideiglenes parkolónak, azokra az órákra, amikor nagyobb a tömeg (pl. a felvonulás előtt)

 

Mert ez így nem állapot, és az senkinek sem előnyös, ha az ember előbb jól felhúzza magát, majd utána próbálkozik azzal, hogy szórakozzon. Annak még sosem lett jó vége…