Néhány gyakorlati tapasztalat leendő macskatartóknak

how-to-draw-a-cat-for-kids-step-8_1_000000045369_5.jpgMinap az egyik ismerősöm azzal fordult hozzám – mint gyakorló macskatartóhoz – hogy milyen tanácsokat adnék neki, ugyanis szeretne egy cicát. Nehéz konkrétat mondani, hiszen minden cica más és más, meg kell ismerni, és nevelgetni kell. Az internet tele van jó tanácsokkal ez ügyben, mit tudnék én még hozzátenni? Csak a tapasztalataimra kíváncsi – mondta. Hát azok vannak…

Bár el kell mondanom, hogy a macskámat én már felnőttként fogadtam örökbe, így a kiscica nevelésben nem vagyok jártas. Nem baj, azért érdekli.

Hát jó, itt van néhány jó tanács leendő cicatartóknak!

 

Ivartalanítass, oltass és figyelj az egészségére!

Fiúcica, lánycica, mindegy, főleg, ha lakásban akarod tartani, muszáj megejteni ezeket. Sokkal nyugodtabb lesz, nem kóvályog el, sőt, ha kijárós a cica, sokkal jobb egerész válik belőle. Az oltás a betegségek ellen fontos, hiszen te sem szeretnéd, ha valami egyszerűen elkerülhető bajtól szenvedne akár hónapokig. Egyébként is mindig figyelni kell a cicára, ha nem eszik, vagy folyton nyávog (főleg, ha alapjában véve csendes cica) vagy a kelleténél jobban hullik a szőre, érdemes megnézetni állatorvossal.

 

Macskaetetés

Mindenhol azt írják, hogy a macskának kell a rendszer, elég, ha napi kétszer adunk neki enni (felnőtt korában). Persze megesik, hogy a cicánk ezt nem hajlandó megszokni, állandóan enne, ha ő úgy gondolja. És erről az istennek nem tudod leszoktatni, főleg úgy, hogy a családod egyéb tagjai folyamatosan osztják neki a finomságokat a konyhában, természetesen a tudtod nélkül.

 

Alvás a macskával

Cuki, bújós, gömbölyödős, puha kis jószágok, néha morrantanak egyet, miközben cukin dorombolnak melletted. Ilyen idillinek festik le a neten terjengő képek a cicával való alvást, azonban a valóságban ez máshogy néz ki.

  • 1555385_774907445857326_152837676_n.jpgA macska mindig ott akar aludni, ahol te. Ezt szó szerint értsd, mert ha kedve tartja, simán rád fekszik. Tényleg… Tegyük azonban hozzá, hogy egy kisebb termetű állatnál talán kevésbé lehet zavaró, ha ott szuszog a mellkasodon, nem úgy, mint az enyémnél. Ha lelököd megsértődik…
  • Szeret a füled mellett a párnán nyalakodni és dorombolni. Mindezt teszi random módon az éjszaka közepén, hogy biztosan felébredj rá. Miután magadhoz tértél, természetesen abbahagyja.
  • Gyakran változtat helyet. És sokszor teszi ezt rajtad keresztül, úgy, hogy közben jól megtapossa némely érzékenyebb testrészedet.
  • Úgy fekszik, mondjuk a lábaid mellé, alá, közé, hogy biztosan fél óra alatt elzárja a vérkeringést mindkét alsó végtagodban. És még ő van felháborodva, ha odébb teszed; vagy őt, vagy a lábaidat.
  • A macska testhőmérséklete alapból melegebb, mint az emberé. Ez a téli időszakban még jól is tud esni, viszont nyáron nincs rosszabb egy bújós macskánál.  
  • És persze, ha a pároddal próbálsz szunyókálni, ő minden lehetséges módon szabotálni fogja ezt.

 

Készülj fel a harcra, ha beszoktatod a cicust az ágyba!

 

Ébredés a macskával

Az én macskám nyári időszakban hajnali ötkor, téliben reggel hatkor kel. Először csak hallod, hogy mocorog, izeg-mozog, és figyeli a reakcióidat. Ha észreveszi, hogy megmozdulsz, vagy kinyitod a szemed, nincs menekvés. Jön és mondja. Esetleg kedves kis mozdulatokkal arcon csapkod. Hát ki ne szeretne ilyen ébresztőt?

 

Engedd ki időben!

Ki-be járós cicánál mindig oda kell figyelni, mit akar. Tehát ha azt látod, hogy az ajtó előtt ücsörög valószínűleg valami dolga van odakinn. Nálam ez különösen fontos, hiszen hiába van benn alom, azt csak legvégső esetben használja, általában kikérezkedik.

 

Foglalkozni kell vele

Az enyém nem egy játékos típus, azonban a figyelmet ő is igényli. Kell hozzá beszélni, simogatni, éreztetni vele, hogy nincs elhanyagolva. Mivel ő mindig is emberek körében mozgott, vágyik is a humán közelségre.

 

Egyéb nyalánkságok

Nem segít a helyzeten, ha a macskád megtanul bizonyos trükköket. Például kinyitja az ajtókat, viszont be már nem csukja maga mögött. Erre külön oda kell figyelni, meg ha vendéged van, elmagyarázni neki, hogy nálatok a macska ilyet is tud, ne ijedjen meg.

 

Szóval, mielőtt végleg eldöntenéd, hogy szeretnél egy macskát, vegyél egy nagy levegőt, és gondold át az egészet még egyszer. Mert egy kisállat mindig nagy felelősséggel jár.