Magassarkút csak okosan!

fashion-girl-shopping-shoe-shop-vector-10721845.jpgA magassarkú cipő egyszerre áldás és átok a női nemnek. Többféle teória terjeng arról, hogy a nők miért szeretik hordani ezeket a kényelmetlennek tűnő lábbeliket. Azonban ki kell hangsúlyoznom a „kényelmetlennek tűnést”, mert nem minden az, ami annak látszik.  Mindehhez nem kell más, csak egy kis odafigyelés, ismerni magad és nem lekapni az első magassarkút a cipőbolt polcáról, ami megtetszik.

 

Nagyon sok helyen olvasni róla, hogy a magassarkú cipő viselése mennyire egészségtelen, rossz a lábnak és sokféle panasz kiváltója lehet, például a hátfájásé, a lábfájásé, bokafájdalomé. Igen, én ezeket nem is kétlem, de abban is biztos vagyok, hogy ez mindez csupán a rossz cipőválasztás eredménye. Nagyon sok hölgy (főleg a fiatalabbak)  beleesnek abba a hibába, hogy egy-egy nagyon magas sarkú vagy platform darabot a hétköznapokon, amikor rohanni kell a busz után, lépcsőzni kell a munkahelyen, vagy esetleg napi 6-8 órát egy helyben ülni, ugyanúgy hordanak mint a hétvégi buliban. Na, ez az, ami nem normális. Persze, lehet azzal takarózni, hogy valaki alacsony, vastag a lába satöbbi, de ez még nem ok arra, hogy kínozzuk magunkat. Főleg úgy nem, hogy lehet kapni nagyon jópofa alacsonyabb 4-5 centis sarkú darabokat a mindennapokra, amik ugyanúgy tökéletesen jól mutatnak egy elegánsabb szoknyához, mint egy farmer – pulcsi kombóhoz. Tudom, a tökéletes sarkú cipőt legalább olyan nehéz levadászni, mint a megfelelő pasit, azonban ugyanúgy, ahogy a férfiaknál, itt is millióféle közül válogathatsz. Egyébként becsapós, mert nem mindig az ideálisnak tűnő sarok a legjobb, ezért fontos a körültekintő vásárlás és a cipőpróba. A legtöbben csak "beleugranak" a tetszetős darabba, és ha jónak tűnik, egyből viszik is. Mindig menj benne néhány kört, próbálj meg egy számmal nagyobb méretet, kisebbet, ugyanolyan típusból egy másik sarkút. Tudom én, hogy a leárazott polcnál meglátva egy-egy szépségbe csak azért is belegyömöszölöd magad, hogy majd kinyúlik. Lehet, hogy ki fog (bőrnél esélyes), lehet, hogy nem, és akkor feleslegesen fog ott porosodni a darab a szekrényedben, miután a francba sem kívánod már, hiszen csak a fájdalmas vízhólyagokat tudod hozzákötni. Ugyanez a helyzet a nagyobb cipőkkel is. Majd kitömöd, vastagobb zoknid húzol… Nem lesz kényelmes az sosem. Persze azért ne feledkezzünk meg a laposabb talpú topánokról sem, amik szintén jó választásoknak bizonyulhatnak. Mert ugye néha a lábnak sem árt egy kis pihenő. Egyébként nagyon fontos, hogy ne csak a sarokra figyelj, hanem arra is, hogy ne nyomja a lábad többi részét. Főleg a nagyujjadat, mert ez borzalmas zsibbadással és fájdalommal tud járni, már néhány óra viselés után. És ha egyszer leveszed, szinte alig tudod visszatuszkolni a lábad az ominózus lábbelibe.

12.jpg

Mielőtt bármelyik cipőt is megveszed, érdemes végiggondolni, hogy mennyire tudod kihasználni az adott lábbelit, és hogy az a cipő, amit választottál mennyi törődést igényel. Igen, mert a cipővel bizony azt is kell, törődni. Főleg a bőrcipőknél és télen a csizmáknál fontos az ápolás, de a műbőrökre is érdemes odafigyelni, kapni hozzájuk speciális tisztítószert. Azon is rágódj egy kicsit, hogy érdemes-e megvenni az adott velúr darabot, ha hétköznapi cipőnek szánod. Mert annál mindig meg kell gondolni, reggel fel mered-e venni, mert például egy nagy zuhéban egyből halálát leli.  

És azt számold hozzá, hogy a magassarkú cipő bizony járulékos költségekkel is jár. Például a sarkalás. Elég igénytelen hatást kelt, mikor valaki lejárt sarokkal bucskázik keresztül a városon. A borzalmas, fémes hangról nem is beszélve. Egyébként ne csak akkor menj el cipészhez, mikor már tövig lejártad a sarkat, hiszen az nem egyenletesen kopik, így aki arra hajlamos elég hamar félrejárhatja, és az roppant kényelmetlenné teszi a cipő viselését. Érdemes erre is odafigyelni.

Első "nyilvános" viselés előtt ne felejtsd el ellenőrizni, nem maradt-e valamilyen címke a cipőd talpán, hiszen senki nem kíváncsi arra, hogy 12 ezerről hatezerre leárazva jutottál hozzá az adott, 37-es darabhoz. 

Óh igen, és ha nem tudsz menni benne, könyörgöm, ne erőltesd a tűsarkat. Én elhiszem, hogy szép meg jól mutat, de ha tudod, hogy te ebben nem tudsz szépen mozogni, inkább hanyagold! Mert előbb leszel közröhej tárgya, mint szexi csaj, aki után megfordulnak az utcán.

Tehát hölgyeim, cipőt mindig csak ésszel és körültekintően! Jó vásárlást!