A nemibeteg zombi ámokfutása - Contracted Phase II

2013-ban kaptunk egy egész „kellemes” zombis filmet. Egy olyan alkotást, ami nem veszett el a zombihullámot kihasználni akaró trancsírozós nullkarakteres mozik között, hanem mutatott valami olyat, amit eddig más nem. Mégpedig azt, hogy hogyan is történik az átváltozás folyamata, milyen érzések, milyen dilemmák zajlanak le a fertőzött személyben, hogyan veszti el napról napra jobban az emberi mivoltát és hogyan reagál minderre a közvetlen környezete. Ez volt a Contracted.

Aztán ez a film idén kapott egy második részt. A Contracted Phase II beállhat a felesleges folytatások sorába.

contracted_ii_1.jpgA filmen tisztán látszik, hogy úgy akarták megcsinálni, hogy az is felvegye a fonalat, aki nem látta az első részt. A mozi első perceiben mindjárt megkapjuk a Contracted utolsó jelenetét, amikor a már majdnem teljesen zombivá vált Samantha rátámad a saját anyjára, a rendőrök pedig hidegre teszik. Ezután a lányt a főcím alatt felboncolják és megállapítják, hogy egy eddig ismeretlen, élő szöveteket agresszíven gyilkoló betegségről van szó.

Főszereplőnek egy ismerős arcot kapunk, az előző rész kétségbeesett hősszerelmesét, Riley-t, aki néhány napja bonyolódott undorító szexuális kapcsolatba a már erősen rohadásnak indult Samanthával. A srác is érzi, hogy valami nem oké, ezért elmegy orvoshoz (aki egyébként a nővérének a férje) és vért vetet. A minta elvileg nem mutat elváltozást, Riley-nál azonban megindulnak a folyamatok és gyakorlatilag végignézhetjük ugyanazt, mint az előző részben. Véres köhögés, hányás, málló bőr, leszakadozó apróbb testrészek, kukacok a bőr alatt, vörös szemek és undorító fekélyek.

A nagy különbség az előző részhez képest az, hogy itt már nem csak egy emberre koncentrál a történet, valamint a zombivá válás lelki folyamata is mellékes. Ugyanis közben a járvány terjedni kezdett és egyre többen változnak át a városban, ezért a rendőrség is nyomozásba kezd. Riley pedig bosszúhadjáratot indít, elhatározza, hogy megöli azt, aki ezt tette velük. Kiderül, hogy az elkövető direkt fertőzi a vírussal a népet, valamiféle istenségnek képzeli magát, akinek joga van kipusztítani az emberiséget. A vírusról magáról semmit nem tudunk meg. Nem tudjuk, mi ez vagy hogyan lehetne megállítani. Csak van és egyre jobban terjed, a városban már tucat számra szedik össze a „zombulásnak” indult embereket.

c2.jpg

A film még mindig messze van a mainstream túlélős trancsírozós zombifilmektől, azonban közel sem hozza azt a hangulatot, ami az első után elvárt lett volna. Ez köszönhető annak is, hogy az első rész rendezője nem vállalta a másodikat, ezért Eric England helyett a még erősen kezdőnek számító Josh Forbes került a rendezői székbe. A sminkmunka még mindig tökéletes és a gore jelenetek sem csúsznak át túlzott gyomorforgatásba. Egyszer megnézhető, azonban a Contracted enélkül is ugyanúgy megállt volna (a sok nyitva maradt kérdés ellenére), a Phase II nem tesz túl sokat hozzá az előzőekben látott történésekhez.