A nevem Ash, háztartási cikkek

Egy kis gyorstalpaló mielőtt elkezdenéd nézni az Ash vs Evil Deadet

ash001.jpgHorrorkomédiákban úgy tűnik nincs hiány idén ősszel. Az American Horror Story alkotóitól megkaptuk a Scream Qeenst, ahol egy maszkos figura öli halomra egy lánykollégium igazi amerikai sablonkaraktereit, most pedig itt van a retrohullámot meglovagolni kívánó Ash vs Evil Dead, ami jóval kevesebb bugyutasággal, rövidebb műsoridővel, de betegebb gore elemekkel operál. A sorozat mindenkinek szórakoztató lehet, aki bírja a gyomorforgató jeleneteket és az abszurd humort, azonban aki igazán élvezni szeretné az alkotást, jó, ha szerez egy kis jártasságot a nagy elődökben.

ash002.jpgA sorozat láncfűrészkezű elsőre kissé együgyűnek tűnő karakterével először egy 1981-ben készült horrorfilmben, az Evil Deadben (Gonosz halott, Az erdő szelleme, Gonosz halottak) találkozhatunk. Igaz itt még fiatal és megvan mindkét keze. A történet sablonos, öt fiatal elmegy egy erdei kunyhóba, ahol találnak egy régi könyvet és egy magnószalagot, amin egy professzor sorokat olvas fel belőle. Ezt persze le is játsszák és elszabadul a pokol. A gonosz szellemek a fiatalok bőrébe bújva, azokat undorító, aszalt és kifordult szemű szörnyekké változtatva próbálják meg lemészárolni, akik pedig annak rendje és módja szerint szépen lassan, de jó véresen ki is múlnak vagy a démonok, vagy egymás keze által. A sztori nem nagy eresztés, azonban a megvalósítások annál is inkább. Bár a maszkok és a tonnányi művér manapság már kissé viccesen hat, de kreativitásban nem volt hiány, vegyük csak a szellemek szemszögéből vett kameramozgást vagy a fiatal lányt megerőszakoló fákat. A filmben nincs fölösleges szócséplés, hosszú előjáték vagy kutakodás a házban. Kapunk egy rakás undorító démont, egy csomó akciót és rengeteg vért. Azonban itt még Ash csupán egy volt a tinik közül, nem kapott különösebben kiemelkedő szerepet a karaktere.

ash003.jpg

ash005.jpgAz Evil Dead akkora sikernek bizonyult, hogy Sam Raimi úgy gondolta, érdemes ennek egy második részt is csinálni. A cím kissé becsapós lehet, hiszen Evil Dead II. – Dead by down (Gonosz halott II. – Meghalsz reggelig) címet viseli, pedig csupán egy újragondolása az első rész történéseinek. Itt már Ash és barátnője a történet főszereplői. Az elején mindent megtudunk az emberbőrbe kötött, vérrel írt könyvről, amelynek hatalmában áll rászabadítani a gonoszt a földre, így a film nem is vacakol sokat a felvezetéssel, már az első öt percben megtörténik a magnószalag lejátszása és a barátnő gonosz halottá válása, akit Ash olyan természetességgel fejez le, mintha mindig is ezt csinálta volna. Aztán megjelennek a ház tulajdonosai is és még két szerencsétlen, akikbe persze ugyanúgy beköltöznek a démonok, mint az egyik lány szüleibe. Eközben Ash is megharcol a saját szellemeivel és elveszti az uralmat a teste felett, így kénytelen lesz levágni a saját kezét, mielőtt az végezne vele. Raimi úgy döntött az előző filmben jól sikerült jeleneteket (a barátnő röptében lenyakazása, majd elásása, erőszakolás) egy kicsit átalakítva újraforgatja, viszont megspékeli táncoló oszló hullákkal és önjáró kezekkel. Sőt, itt látjuk először, ahogy Ash a keze helyére applikált láncfűrésszel darabolja a démonokat. A hangulat ugyanúgy megvan, ahogy az első rész esetében, azonban itt már érezzük, hogy a film nem akarja annyira komolyan venni magát, előtérbe kerül a humor és ötvöződnek az abszurd gore jelenetek a komédiával. A mozi vége előre vetítette a folytatást…

ash006.jpg

ash007.jpg… ami 1992-ben el is készült (elhagyva a Gonosz Halott „márkanevet”) Army of darkness (A sötétség serege) címen. Miután megtudunk Ash civil életéből néhány mozzanatot (egy háztartási cikk boltban dolgozik) és kapunk néhány jelenetet emlékeztetőül az előző részből, a középkorban találjuk magunkat, lovagok meg nagyszakállú varázslók között, akik először ki akarják végezni főszereplőnket, majd benne látják a megmentőjüket. Itt már kezd az egész átmenni egy igazán abszurd, komikus, de annál szórakoztatóbb alkotásba, amiben egy percig nem lehet komolyan venni a történéseket. Ash egy igazi badass figurává lép elő, aki még a bénázásait is nagyon keményen hajtja végre. Ebben is megvannak a kultikussá vált jelenetek, például, amikor a veremben a láncfűrészét felugorva, még röptében csatlakoztatja a kézcsonkjára. Mivel ezt a produkciót már az Universal vette a szárnyai alá, a büdzsé is jóval nagyobb volt, mint az előző részekben és ez jócskán meg is látszik. Van nagy összecsapás a csontvázsereggel, Ash vs Gonosz Ash párharc és a végén minden jóra fordul, hiszen főhősünk visszatér a saját korába. Azonban a szörnyek még az utolsó három percben sem hagyják békén, a happy end és a csók előtt még kénytelen szétdarabolni a főnökét.

ash008.jpg

Mindezek után Bruce Campbell már haláláig nem fogja lemosni magáról Ash karakterét, bár az Ash vs Evil deadben nyújtott alakításából úgy tűnik, hogy nem is szeretné. A sorozat a műfaj rajongóinak magában is szórakoztató, azonban akinek van egy kis ideje mindenképp nézze meg a három filmet, hogy ne maradjon le a „belsős” poénokról.

ash009.jpg