Csinálj sok-sok gyermeket!

„Szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk” – nyilatkozta Kövér László vasárnap. Igazából ez nem egy új gondolat, már Eric Cartman is megfogalmazta (igaz kicsit más szóhasználattal) a South Park című rajzfilmsorozat egy korai epizódjában.

Szülni ugyebár a nagytöbbség tud, akinek megvannak hozzá a megfelelő szervei. Nem kell hozzá különösebb tudás, szakértelem, de még gondolkodni sem kell, hiszen a baba gyakorlatilag magától megnő az anyaméhben, aztán kipottyan. Tehát a lényeg az, hogy a nőknek nem kell okosnak, vagánynak, talpraesettnek lenniük, elég csupán, ha annyira képesek, hogy szétteszik a lábukat és hagyják megfoganni magukban a jövő fidesz szavazóját. Aztán a kilenc hónap végén szépen megszülik és már kész is van az önmegvalósítás csúcsa. Igazából erre a macskám is képes. Nem járt egyetemre, nem dolgozott soha felelősségteljes pozícióban, nem foglalkozott a világ dolgaival, csak lefeküdt a földre, nyüszögött kettőt és már ugrottak is rá a kandúrok, néhány hónapon belül pedig már ott visítottak a kis porontyok. A macskám biztosan teljesnek érezte akkor az életét, de én nem azért jártam egyetemre, hogy aztán minden tudásomat sutba dobva inkább az otthonülő anyaszerepet válasszam. Persze nem azt mondom, hogy nem szeretnék gyereket – félreértés ne essék, nem ítélem el azt, akinek az anyaság jelent mindennél többet az életben - de nem ilyen áron. Először legyen meg az egzisztenciám, az anyagi hátterem és a biztos párkapcsolatom, majd utána gondolkodom a gyerekvállaláson. Ettől nem érzem magam feministának vagy férfigyűlölőnek, csupán reálisan próbálok gondolkodni. 

Mert ugyebár azt a Kedves Politikusok mind elfelejtik, hogy nem elég a gyereket megszülni, hanem fel is kell nevelni. Szóval hiába van a csúcson az önmegvalósítás, ha hónap végén nem marad kenyérre. Mert képzelje el kedves Kövér Úr, a nők nagy része nem hobbiból dolgozik 10-12 órákat, hanem azért, mert az ő fizetésére is szükség van a megélhetéshez. És nagy valószínűséggel így sem úszómedencés luxuslakában lakik a Rózsadombon, hanem egy 50 négyzetméteres panelben a negyedik emeleten. Magyarországon a kétkeresős családmodell van érvényben, ahol bizony nagyon megrázza a családi kasszát, ha az egyik fél bizonyos időre kiesik a munkából.

Igen, azt én is tartom, hogy egy tökéletes világban egy jól működő rendszerben az lenne a normális, ha az apa keresne annyit, hogy az anyának elég lenne csupán 4 vagy 6 órában munkát a vállalni, a többi időt pedig fordíthatná a háztartásra és a gyereknevelésre. De sajnos mi nagyon messze vagyunk a tökéletestől…