Nagy tervek egy apró házból

A fiatalok lakhatási kérdése a magas albérlet árak és a drága lakások miatt nem csak nálunk, hanem bizony a világ minden táján problémát jelent. Tim Davidson és Sam Cosner, az amerikai pár megunta, hogy bevételük jó részét albérletre kell költeniük, saját lakásra pedig hitel nélkül esélyük sincs. Három évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy dobják addigi életvitelüket, amit tudtak pénzzé tettek és egy apró, vízparti, guruló házba, "Tiffany"-ba  költöztek. Annyira megkedvelték ezt az életstílust, hogy terveik szerint egy egész kis közösséget hoznak létre a 200.000 dollárért vásárolt, floridai félszigeten.

tiffany_a_pici_ha_z_1.jpg

Sokan bolondnak gondolják őket, és lehetetlennek tartják, hogy valaki boldogan éljen egy 25 négyzetméteres guruló házikóban, a fiatal párnak azonban nagyobb tervei vannak. Már megépítették a következő, valamivel nagyobb, 29 négyzetméteres, nyolcszög alakú házikót. Úgy gondolják, egy egész lakóközösséget létre lehet hozni hasonlóan gondolkodó emberekből. Az ismerősi körükből ők az elsők, akik saját otthonhoz jutottak, a "Tiffanynak" keresztelt házikót úgy szeretnék átalakítani, hogy teljesen természetes, elsősorban napenergiával működtetni tudják a háztartási gépeket, így is csökkentve a költségeket. 

Tim, aki egyébként értékesítési területen dolgozik, úgy gondolja, hogy a területen körülbelül 5 kicsi ház elfér, szóval bíztat mindenkit, hogy próbálják ki ezt az életvitelt. Emellett a terület teljesen alkalmas arra, hogy a közösség önfentartó legyen, jelenleg is rengeteg gyümölcsfa van a félszigeten. 

Ez az életmód persze rengeteg lemondással is jár, hiszen azzal, hogy folyamatosan bővítik, fejlesztik a területet, minden pénzüket ebbe fektetik, amit nyaralásra vagy egyéb elfoglaltságra költhetnének. Emellett nehézséget okozott az is, hogy be tudják osztani a kevéske helyet, ha valami újat vásárolnak, mindenképp meg kell szabadulni már valamilyen meglévő tárgytól. A fiatalok azonban rendületlenül kitartanak az ötletük mellett. 

"Tiffany" jelenleg használaton kívül, renoválás alatt áll, Sam és Tim a nyolcszögletű házba költöztek át, a házikót a '20-as évek stílusában rendzték be. Tim úgy gondolja, a mai lakás-és házárak mellett az egyetlen lehetőség egy fiatal pár számára, ha kompromisszumot köt, és egy apró, de saját otthont választ magának. 

via