Dr. Tóth az orvoslás Mónikája

Én tipikusan az a fajta médiafogyasztó vagyok, aki specifikusan válogat a tartalmak között, nem ragadok ott egy török szappanopera vagy a Való Világ előtt. Egyik ismerősöm hívta fel a figyelmemet, hogy lesz egy olyan műsor, ami engem érdekelhet, műfaját tekintve talkshow, de betegségekről beszélgetnek benne közérthető módon, betegek és orvosok részvételével. A javasolt adásban a Crohn –betegségről esett szó.

dr_toth.jpg

Na, de hogyan? Borzasztóan. Ettől a műsortól sem az nem lett tájékozottabb, aki nem hallott még erről a betegségről, sem az, aki ebben szenved. Én az utóbbi kategóriába tartozom, bár igazán nem is tudom mire vélni a dolgot, hiszen a colitist ulcerosat, mint -ahogy az orvosom fogalmazott- a Crohn-betegség kistestvérét meg sem említik, holott a tünetek nagyon hasonlóak, a különbség csupán annyi, hogy máshol helyezkedik el a gyulladás és a fekélyes rész. Míg a Crohn-betegség a tápcsatorna bármelyik részét érintheti, a beteg és egészséges bálszakaszok váltakozásával, a colitis csupán a vastagbelet támadja meg. Viszont utóbbinál összefüggő a gyulladt felület. És ez kötődik is a másik problémámhoz. A hölgy, akit behívtak azt állította, hogy a vastagbél utolsó tíz centije érintett. Akkor lehetséges, hogy ő nem is Crohnos, hanem colitises. Egyébként már magában az furcsa, hogy az első betegséges posztom révén megismert, ilyen kórban szenvedő emberek közül hirtelen fel tudnék sorolni hatot- hetet, akiknek ennél sokkal súlyosabb tünetei voltak. A behívott hölgy pedig inkább hálát adhatna az égnek, hogy nem voltak olyan súlyos, kellemetlen és a mindennapi életét megnehezítő tünetei, mint a betegek nagyon nagy hányadának. Ehelyett inkább osztotta az észt a paleo életmódról, aminek a segítségével MEG LEHET GYÓGYULNI. Na jó, érdemes tisztázni valamit. Autoimmun betegségből nem lehet meggyógyulni. Hogy mi az autoimmun betegség? Még valami, amiről nem esett szó ebben az ismeretterjesztő műsorban, pedig jó lett volna tisztázni, hogy egy olyan dologról beszélünk, aminek révén a szervezet a saját „részeit” idegennek értékeli, és megtámadja. A gyógyszerek abban segítenek, hogy ne lépjen fel immunreakció. Szóval, ha ő valóban Crohn-beteg, akkor meggyógyulni nem fog, maximum tünetmentes lehet, akár gyógyszer nélkül is, megfelelő étrend mellett. Ami nem feltétlenül a paleo. Az orvosok azt javasolják, hogy mindenki tapasztalja ki, hogy mi az, ami számára megfelelő, ami neki jól esik, hiszen lehet, hogy van, aki bírja például a magokat, van, aki pedig egyáltalán nem. Persze vannak olyan szabályok, amiket érdemes betartani, de mivel nem vagyunk egyformák, van, aki meg bírja enni a szalonnás tojást, és semmi baja, más egy napig a WC-n ül tőle. Ezért vezetünk sokan étkezési naplót, amibe felírjuk, hogy mit ettünk és az milyen reakciót váltott ki. Ha valami nem esett jól, akkor azt mellőzzük a továbbiakban. Arról nem is beszélve, hogy ehhez a betegséghez nagyon gyakran társul ételintolerancia is, gyakori a laktózérzékenység.

És akkor olyanokról egyáltalán nem is esett szó, hogy akár műtétre is szükség lehet, vagy akinél nincs más megoldás, az sztómát kap, helyette mindenki vigyorgott, és úgy beszélt erről az egészről, mintha egy könnyű megfázásról és a citromos teás gyógymódról tartottak volna bemutatót. Dr. Tóth, köszönjük szépen…

Az adás ezen a linken elérhető, az ominózus rész 23:40-nél kezdődik.