Lilában az ország! - IBD Világnap 2016


ibd_vilagnap_bp.jpgManapság szokás mindennek világnapot tartani, van világnapja például a gatyanélküliségnek (május 1.), a pezsgőfürdőzésnek (január 8.) és még a pingvin tudatosságnak (január 20.) is. Nem csoda tehát, ha az átlagember már nem is figyel oda egy-egy ilyen világnapra, hisz, nem jelent neki semmit. Azonban vannak olyan világnapok, amelyek tényleg hasznosak és figyelemfelkeltő tartalommal bírnak, sőt az érintettek még meg is ünneplik azt, még akkor is, ha éppen egy krónikus betegségről van szó. Május 19. is egy ilyen nap, az IBD-sek napja szerte a világon. Az IBD (Inflammatory Bowel Disease) a gyulladásos bélbetegségek (Crohn, Colitis Ulcerosa) összefoglaló neve. Ez a kívülről láthatatlan, de egyébként súlyos tünetekkel járó gyógyíthatatlan bélbetegség a világon körülbelül 3 millió, hazánkban pedig több, mint 40 ezer ember érint. A kellemetlen és sokszor szégyenérzetet kiváltó tünetek (pl. gyakori, hirtelen hasmenés, hangos bélmozgások, szelesedés, hányinger) miatt sokan nem fordulnak időben orvoshoz, így kitolódik a betegség kezelése, a tünetmentes állapot elérése. 

Épp ezért fognak össze ilyenkor a betegszervezetek és közösségek, szerveznek rendezvényeket, orvos-beteg találkozókat, közös programokat ezen a napon szerte a világon. A betegség színe a lila, idén több ország több neves épülete is felölti magára ezt a színt. Magyarországon a találkozó fő helyszíne a Margitsziget, a programot több platformon is promotálták a szervezők, a betegszervezetek képviselői, a gasztroenteorológus szakorvosok és a betegtársak is. Szeretnénk, ha minél többen felfigyelnének erre a betegségre és nem tekintenék totális tabutémának azt, ami a kis helyiség zárt ajtaja mögött történik! 

A Margitszigeti találkozóról lesz beszámoló a betegség hivatalos blogján, nálam pedig azok kerülnek előtérbe, akik valamilyen oknál fogva (munka, távolság, betegség) nem tudtak személyesen részt venni a találkozón, de szeretnének részesei lennének a dolognak. Íme egy képgaléria amatőr "lila" szelfikkel és képekkel szerte az országból!