Önbizalomtuning a mozivásznon

A Túl szexi lány (I feel pretty) nem kedvence a kritikusoknak, ettől függetlenül, aki látta az ismerőseim közül, az nem csalódott benne. Tény, hogy nem egy olyan egetrengető alkotás, amit még évek múlva is emlegetni fogunk, de az kétségtelen, hogy az először esetlenkedő, majd kirobbanó önbizalommal bíró Amy Schumernek megvan a maga bája. 

tu_l_szexi_la_ny_02.jpg

A történet szerint Renee (Amy Schumer) egy nagy álmokkal, ám kissé suta külsővel megáldott hölgyemény, aki egy nagy, luxuskozmetikumokkal foglalkozó cég online részlegénél dolgozik. Ez alatt azt kell érteni, hogy egy pincében berendezett irodában ücsörög naphosszat és elvasgatja az íméleket egy nem túl szószátyár rendszergazda társaságában. Egy nap úgy dönt, ideje változtatnia az életén, így elmegy egy agykontrollal egybekötött spinning órára, ahol leesik a bicikliről. Durva agyrázkódást kaphatott, ugyanis magához térve már nem a kicsit pufi testű, zsíros hajú csajt, hanem egy igazi bombázót lát a tükörben. És ettől kezdve ehhez mérten kezd el öltözködni és viselkedni. A kapuk megnyílnak előtte és úgy tűnik a legmerészebb álmai is valóra válnak...

Amy Schumer az USA-ban komikaként vált ismertté, poénjai leginkább a film fő mondanivalójára épülnek, azonban általában sokkal erőteljesebben fejezi ki magát, nem mellőzve a trágár kifejezéseket. És mivel ez a film gyakorlatilag rá és a poénjaira épít, elfért volna benne egy kicsit több "Amy Schumer" és kicsit kevesebb korhatáros humor. A filmet kimondottan feldobják a mellékszereplők, az átlagos kinézetű, de érett gondolkodású barátnők (Busy Philipps, Aidy Briant) üde színfoltjai a cicababákkal és modellekkel telepakolt jeleneteknek. A Renee félénk, kissé balféknek tűnő barátját játszó Rory Scovel, aki szintén komikus, olyan szimpatikus természetességgel játsza a figurát, mintha egész életében erre gyakorolt volna, Michelle Williams nagy csodálkozó kék szemei és borzalmas hangszíne pedig egyszerre idegesítő és aranyos. Apropó modellek, egy-egy jelenetben megpillanthatjuk Emily Ratajkowskit és Naomi Campbellt is. 

Érdekes üzenete a filmnek, hogy a mai, felületes világban csak az számít, hogy hogy nézel ki, minden más csak ezután érdekli az embereket. Pedig a szép embereknek is megvannak a maguk problémái, az egy másik dolog, hogy nem akarjuk észrevenni. Ugyan a filmben kicsit kisarkítva látjuk a jelenséget, de az is igaz, hogy sok fiatal nő szenved a plakátokon tökéletes testtel feszítő modellek miatti kisebbségi komplexusoktól. A téma fontos, a feldolgozáson lehetett volna még javítani, hiszen a vicces esős-kelős, alakunkhoz nem illő ruciban feszítős és a komoly monológok valahol ütik egymást, de szerintem egy szerethető alkotás lett a Túl szexi lány, még akkor is, ha csak akkor látjuk legközelebb, ha valamelyik kereskedelmi csatorna évek múlva a műsorára tűzi.