Öt jópofa tény a kopasz macskákról

A szőrtelen fajtának legalább annyi rajongója van, mint amennyien viszolyognak tőle. A tenyésztőkön és a fanokon kívül nem igazán ismerik az emberek ezeket a különleges cicákat, sokan valamiféle alternatívának gondolják a macskaszőrre allergiás cicamániások számára, mások egyszerűen csak furcsállják, hogy valaki szeretne olyan alapvetően bundásként ismert állatot tartani, ami teljesen csupasz. Most öt olyan érdekes tényt hoztam nektek, aminek a segítségével kicsit jobban megiserkedhettek ezzel a különleges fajtával.

szfinx_cica_03.jpg

Igazából nem is teljesen pucérak

Annak ellenére, hogy "kopasz macskaként" terjedtek el a köztudatban, nem is teljesen pucérak. Egy puha boholyréteg borítja a testüket, tapintásra is inkább olyan velúr hatású a bőrük. Rossz hír, hogy nem igazán jó alternatíva ez a fajta az allergiásoknak, ugyanis a bőrük és a nyáluk ugyanúgy tartalmazza azt az allergizáló fehérjét, ami felelős a tüsszögésért és a piros szemekért. 

Kanadából származik

Az ember azt gondolná, hogy valamelyik trópusi ország szülöttje a fajta, hiszen bunda nélkül a hidegebb éghajlat hamar a vesztüket okozta volna. Ennek ellenére, az első kopasz macska 1966-ban, Kanadában látta meg a napvilágot egy egyszerű házimacska kölykeként. A gazda meglátta ebben a genetikai mutációban a lehetőséget, és megszületett a kopasz macska, mint különálló fajta. Először akadtak nehézségek a tenyésztéssel, de később, 1971 tájékán Minnesotában és Torontóban természetes mutáció révén született kopasz cicusok kerültek elő, így a segítségükkel kiküszöbölhették a tenyésztés során felmerülő problémákat. Érdekesség, hogy a pucér cicák testhőmérséklete 4 fokkal magasabb, mint a többi macskáé. 

szfinx_cica_02.jpg

Le tudnak égni

Ha az ember sokat van kinn a tűző napon, előfordulhat, hogy sérülést szenved a bőre. Ugyanez igaz a kopasz macskákra is, ezért a gazdiknak különösen oda kell figyelnie, ha nyáron kiengedik pucér kedvencüket a napsütötte hátsó kertbe, speciális krémmel érdemes védeni a cicákat a napégés ellen. 

Pöttyösek és mintásak

Attól még, hogy szőrük nincs, nem teljesen rózsaszínek, különféle pötyökkel és mintákkal rendelkeznek. Színüket a bőrük pigmentációja adja meg, körülbelül ugyanazokban az árnyalatokban találhatók meg, mint a szőrös társaik. A legjellemzőbb a barna, a krémszínű, a fekete, a fehér, de ugyanúgy előfurdulhatnak cirmos vagy épp teknőc mintázatban is. 

szfinx_cica_05.jpg

Speciális gondozást igényelnek

Sokan úgy gondolják, mivel nincs szőrük, ezért fésülni, fürdetni sem kell őket. Ez tévedés, ugyanis az ő bőrük is termeli azt a speciális anyagot, amitől a bundásoknak mindig szép és fényes a szőrük, azonban náluk ez egy réteget képez a bőrön, amit rendszeres fürdetéssel le kell tisztítani róla. Emellett a fülük is állandó odafigyelést és ápolást gényel. 

 

A pucér cicák egyébként nagyon ragaszkodóak, okosak és kecsesek, aki egy igazán különleges társat szeretne maga mellé, ne habozzon!

via