Az óvszer megvéd...

... a nem kívánt terhességtől, a nemi betegségektől, és a gyilkos zombivírustól. Hölgyeim és Uraim, mai filmünk a Contracted. 

contracted-poster.jpgMég mindig javában tombol a zombiláz, ennek megfelelően évről évre rengeteg alkotás jön ki ugyanazzal az alapkoncepcióval; elterjed a gyilkos vírus, és túlélők kis csoportja menekül az élőhalottak elől. De a zombivá válás folyamatáról szinte sosem vagy csak mutatóban esett szó. Ezt az űrt próbálta meg pótolni Eric England ezzel a mindössze 78 perces alkotással. Már a megnevezéssel is bajban lennék, mert az undorító jeleneteken felül ezt inkább gondolnám drámának, mint horrorfilmnek. A gond az, hogy egyiknek sem működik igazán. 

Főhősünk, Samantha (Najarra Townsend), a leszbikus ex-drogfüggő egy partin megismerkedik egy furcsa nekrofil fickóval, akivel sikerül egy egyéjszakás kalandba bonyolódnia. A film a további részében az elkövetkezendő három napot látjuk, részletesen, ahogy a gyilkos vírus eluralkodik a lány testén. Végignézzük az emberi test lerobbanását, mind kívülről, mind azokat a folyamatokat, amik a lány lelkében játszódnak le. Ahogy egyre jobban pánikba esik, nem tudja kezelni a szituációt, nem tud mit kezdeni a betegségével, a barátai kihátrálnak mögüle, kétségbeesett, majd végül agresszív lesz.

A főszereplő hölgy egyébként nagyon jól el tudja játszani ezeket az érzelmi változásokat, és látszik rajta, hogy igazán beleéli magát a szerepbe. Én tökéletesen elhiszek neki mindent. És persze ne felejtsük el megemlíteni a sminkesek munkáját sem, ijesztően pontosan ábrázolták a napról napra (később percről percre) rothadó testet.

Viszont a movie hemzseg a hibáktól, a logikátlanságoktól, és a nyitva hagyott kérdésektől.  Kezdve ott, hogy milyen egészségügy az, ahol egy ennyire látványosan romló állapotú lányt egyszerűen hazaküldenek pihenni, ahelyett, hogy egyből a fertőzőre szállítanák? Túl azon, hogy nem tudjuk van-e más is, aki elkapta ezt a vírust, addig, hogy nem kapunk róla információt, hogy a kórt terjesztő férfit elkapták-e. És még sorolhatnám…

file_172851_3_contracted_4.jpg

Összességében, azon kívül, hogy vannak érdekes momentumai, a film messze van a jó filmtől. Kicsit félkésznek, kicsit összecsapottnak, kicsit átgondolatlannak tűnik. A végén minden felgyorsul, és már a néző sem érti igazán mi miért történik, ugyanis a válogatott hentelés és gyomorforgatás között elveszik a sztori. A laikusoknak  nem ajánlanám, viszont, aki rajongója a zombis dolgoknak, annak mindenképp érdemes megnéznie, mert érdekesen járja körül a témát.