Kilépünk az internetből?

no_to_the_internet.pngNem is volt olyan régen, mikor még hétvégén is csak azért felkeltem reggel hatkor, hogy kihasználhassam az olcsóbb percdíjat, és ne kelljen vagyonokat fizetni, ha böngészni szeretnék az interneten. Ezután pár év alatt eljutottunk odáig, hogy az internet szinte nélkülözhetetlenné vált, nemtől és kortól függetlenül mindenki használja.

Ez a kulcs, a mindenki... Amire az embereknek szükségük van, azért fizetni fognak. Ha meg nem tudnak fizetni 150 Ft-ot minden megkezdett gigabyte adatforgalom (le- is feltöltés is) után? Sajnáljuk, próbáld ki milyen volt az élet 15 évvel ezelőtt, mikor nem tudtál Skype-on beszélgetni anyukáddal, akitől kétszázötven kilométer választ el és csak havonta egyszer látod, mikor végre sikerül hazakeveredned. Dobd el az okostelefonodat, és keresd elő a 3410-est, telefonálni azzal is lehet! Sőt még a kormány ellen uszító weboldalakat sem tudod rajta böngészni. Tiszta haszon. Vegyél napilapot, abban van az ellenőrzött tuti!

Noh, de ne rinyáljunk feleslegesen, itt van néhány kérdés, ami szerintem nem csak bennem fogalmazódott meg, amikor megnéztem mi ez az újabb csodás pénzbeszedési agymenés:

  • Mikre kívánják mindezt ráterhelni? Bérelt vonalaknál például, garantált sávszélesség mellett nyilván nem kevés az adatforgalom.
  • Rengeteg adatgyűjtő rendszer működik internetes alapon (iparban, közlekedésben), azokkal mi lesz?  
  • Mi lesz a fix díjcsomagokkal?
  • Mi a helyzet az egyoldalú díjmódosításokkal?  
  • Megszűnnek a Hotspotok?
  • Távmunka?
  • És végül a legfontosabb: Hogy fognak a parlamenti ülés alatt a képviselők Candy Crush Sagat játszani?

 

És most jöhetnek a kötelező lázongók, hogy igen, volt élet az internet előtt is, mindenki felnőtt, és nem kis Facebookozó buzzancsok lettek belőlük, hanem normális, dolgos emberek. Nos, akkor ezek a dolgos emberek, gondoljanak azokra a szolgáltatásokra (Dropbox, Google Drive, iCloud) amiken a dokumentumaikat, fényképeiket, egyéb fontos adataikat tárolják. Persze nyilván, az internetezésnek, mint minden másnak is megvannak, az előnyei meg a hátrányai, de azt nem árt figyelembe venni, hogy az internet a jövő. Mi meg már megint visszafele megyünk…