Nyelvtanfolyam, csak most, csak Önnek, kedvezményesen, szuper áron!

nyelvtanula_s.jpgEgy Vas megyei nyelviskola termékbemutatókat megszégyenítő módszerekkel húzta be a férfit, visszalépésre nincs lehetőség. 

 

 

 

Felnőttként a nyelvtanulás még nehezebb, mint diákként, hiszen az embernek a munka és a család mellé be kell passzirozni az órákat és az otthoni tanulást. Ezért próbál rugalmas megoldás után nézni, egy olyan helyet keres, ahová akkor járhat, amikor épp a szabadideje engedi. Mivel a munkája miatt sürgős lenne minél előbb elkezdenie a tanfolyamot, úgy dönt, személyesen érdeklődik az egyik, nagyon sok helyen reklámozott nyelviskolában. Nem tervezte, hogy egyből beiratkozik egy tanfolyamra, csupán kíváncsi volt a lehetőségekre, azonban mégis befizetett húszezer forintot. A hölgy a nyelviskolában szívélyesen fogadta, kávéval kínálta, megíratott a férfivel egy tesztet, amit ugyan be sem fejezett, mégis 50%-ra teljesített, úgy, hogy utoljára középiskolában látott németkönyvet. A tesztet a szeme előtt javították ki, kipipálva a válaszokat. A hölgy felajánlott egy bizonyos csomagot, azonban a férfi ezt kissé drágállta, mivel a családi kasszából most hiányozna neki az a több, mint kétszázezer forint. A nő mézes-mázos stílusban rá akarta venni, hogy érdemes lenne beválallni a drágább csomagot, és érdeklődött, hogy esetleg nem tudna-e kölcsönkérni valakitől, hogy ezt kifizesse. Majd elmondta, mivel ő itt a legnagyobb főnök, azért még így is nagy kedvezményeket adott, sőt felajánlotta, hogy kapnak pluszban a drágább csomag mellé ajándék gyakorlati órákat. Ez az ajánlat azonban csak a mai napra érvényes. A férfi mondta, hogy ő ezt még nem tudja eldönteni, mire a nő a legnagyobb nyugalomban vonult ki az irodából, hogy gondolkodási időt hagyjon. Nemsokára visszatért, a férfi a pár perces gondolkodási idő és a sok jól hangzó marketinges szöveg (milyen remek tanítási módszerük van, nem kell otthon tanulni, stb.) hatására úgy döntött, befizeti az előleget a tanfolyamra. Igen, előleget, ez a szó többször elhangzott. 

Aznap este a férfi átbeszélte a dolgot a feleségével, és úgy döntöttek, mégsem fog beleférni a családi költségvetésbe ez a tanfolyam, megpróbálják megoldani máshogy. Másnap visszamentek, hogy megmondják, mégsem fog a férfi órára járni. A nő ekkor már nem volt olyan szívélyes, elmondta, hogy van jobb dolga is, mint őket hallgatni, épp tárgyaláson volt. Egyébként pedig nem az ő dolga a tájékoztatás. Ekkor felvetették, hogy hívjon olyat, aki ráér ezzel foglalkozni, azonban a hölgy az ilyen hozzászólásokat egyszerűen ignorálta. Meg persze leadta a jelentkezést a minisztériumnak (hogy milyennek, arra nem volt válasz), így már nem lehet visszalépni. Végül szerették volna visszakérni az előleget, azonban sajnos ez nem volt lehetséges, a nyelviskola képviselője arra hivatkozott, hogy a férfi aláírta a papírt, miszerint letanulja a szerződésben foglalt órákat, és a befizetett díj vissza nem térítendő. Igen, díj, itt már erről beszélnek és szó sincs előlegről. Mindemellett a hölgy ügyvédekkel fenyegetőzött, a férfi örüljön, hogy az egész díjat nem számlázzák ki.

Csalodottan távoztak, azon gondolkodnak, hogy azért letanulja azt a pár órát, bár ilyen rossz szájízzel nincs kedve az egészhez. Vagy pedig bukja a pénzt. Csalódott, és nem azért, mert nem kapja vissza az összeget, hanem mert úgy érezte, becsapták. Utólag, otthon kezdett el gondolkodni a nő ügyes marketinges fogásain, hogy szinte kellemetlenül érezte volna magát, ha nem írja alá a szerződést. Egyszerűen nem hitte el, hogy már egy nyelviskolának is úgy kell behúznia az embereket, mint a legolcsóbb termékbemutatóknak. Csak, míg a termékbemutatón számít rá az ember, hogy csőbe akarják húzni, itt meg sem fordult a fejében, habár többször megszólalt a belső vészharang.

A történet az egyik ismerősömmel esett meg, én pedig először nem akartam elhinni, hogy tényleg ilyen módszerekkel kell behúzni a tanulókat egy nyelviskolába. Bár az kicsit furcsa volt, amikor egy másik ismerősöm ugyanitt szerette volna beváltani a tombolán nyert ajándékkártyáját, de közölték vele, hogy ezeket az órákat csak akkor használhatja fel, ha befizet egy 150.000 Ft-os tanfolyamra. Én nem kétlem, hogy a módszerük csodás és egyedülálló, de azt azért ne mondja nekem senki, hogy nulláról, otthoni hozzátanulás nélkül el lehet sajátítani egy nyelvet. Jómagam is tanultam nyelveket, szereztem két középfokú nyelvvizsgát, de tanulás nélkül nem ment volna. Főleg nem úgy, hogy egy tanár rajtam kívül még tíz másik emberrel is foglalkozik egy időben. Persze ez attól még működhet, de itt nem is ez a lényeg, hanem maga a módszer. Jól hangzó lőzungok, semmi konkrétum, ilyen kedvezmény, olyan szuperár, írjuk alá a gyorsan a jelentkezési lapot, mert utána már visszalépni nincs lehetőség. Szerintem ez nagyon érdekes egy olyan intézménynél, aminek a diákokért kellene dolgoznia.