Promóciós telejósda

Két évvel ezelőtt egyszer írtam a jósműsorokról, már akkor iszonyú felháborítónak találtam, amit ezek a kóklerek művelnek a hiszékeny emberekkel. Azonban nemrégiben belefutottam egy –ugyanehhez a bandához köthető- még pofátlanabb pénzharácsoló „műsorba”.

A délelőttönként, a telejósda előtt futó „promóciós műsor” látszólag a 2000-es évek elején népszerű betelefonálós játékokra hasonlít; van egy feladvány, aminek a megfejtéséért pénzjutalmat ajánl a folyton beszélő, túlzottan lelkes műsorvezető. A látszólag banálisan egyszerű feladványra persze nem érkezik helyes válasz. Legalábbis nem az a „helyes” válasz, amire ők gondoltak. Így jön be a pénz az emelt díjas hívások után és a felajánlott 10-20-40 ezer forintos pénznyereményt sem kell odaadni senkinek.

telejosda.jpgA játékban egy "-ia"-ra végződő gyakori névvel lehetett 30.000 Ft-ot kaszálni. A háttérben egy telejós valamint az elérhető jósok melléke látható. Sajnos senki nem találta ki a megfejtést, ami a Flávia volt... 

De még ha csak ennyi lenne a csavar az egészben nem is lenne akkora probléma. De nézzük meg, mit is takar ezúttal „promóciós játék” kifejezés. Promóciós játékban akkor lehet részt venni, ha a játékos előtte igénybe vesz egy adott szolgáltatást, jelen esetben a jóslást. Tehát mielőtt bekerülne az adott illető a játékba, kötelezően beszélnie kell egy jóssal és csak azután játszhat a nyereményért. Sőt, még akkor sem biztos, hogy bekerül az élő műsorba (feltétel, hogy élőben kell elmondania a választ), hiszen ez játék, sorsolással döntik el, hogy ki kerülhet be.  „A hívó hívásával igénybe veszi a szolgáltatást, de a stúdióba való bekapcsolást nem garantáljuk.” – olvasható a műsor Általános Szerződési Feltételei között. Mindezt persze várakozási idő előzi meg („A stúdióba kapcsolt hívók kiválasztása a hívások beérkezésének időrendi sorrendjében történik olyan módon, hogy a később telefonáló nézőnek meg kell várnia az előtte levő, már vonalban lévő telefonálót, vagyis az adásba a leghosszabb ideje várakozó néző kerül bekapcsolásra.”) ami alatt természetesen pörögnek a drága percdíjak. Ugyanis az emelt díjas szolgáltatás 485 Ft percenként.

Egyértelmű, hogy ez átverés, azonban a célcsoport nem is az, aki átlát ezeken a trükkökön. Sajnos még mindig van olyan, aki elhiszi, hogy egyetlen szóval több tízezer forintot nyerhet és még jóslást is kap pluszban. A hiszékenyeket pedig könnyű kihasználni, ezek a csalók pedig úgy tűnik időközben már tökélyre fejlesztették a módszert.