Egy kutatás szerint a futógépeken történik a legtöbb baleset

Évek óta az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom a "Végre elkezdek rendszeresen mozogni", és sokan valóban meg is próbálkoznak ezt komolyan venni. A futás manapság rendkívül népszerű, űzhetjük szabad téren vagy akár az edzőteremben is, nem csoda tehát, ha egy kezdő egyből a futógépnek esik neki a teremben. Azonban amennyire egyszerűnek látszik a dolog, annyira nagyokat lehet zakózni, ha nem a kondinknak megfelelően állítjuk be a gépet.

futo_ge_p.jpg

Az ellipticalreviews.com összeszedte és közzétette azokat a US National Electronic Injury Surveillance System által készített kutatásokat, amelyek azt vizsgálták, hogy az edzőtermekben mely gépeken történik a legtöbb, sürgősségin végződő baleset. A legtöbbször húzódással vagy térdsérüléssel kerültek kórházba a futók, de ne feledkezzünk meg azokról sem, akik megálltak a működő szalagon vagy túl gyorsra állították a gépet, így elestek rajta. 

Az edzőtermi gépek között egyébként előkelő helyen szerepelnek a funkciónális gépek, a szobabicikli és még az ugrókötél is. A legtöbb, itt felsorolt sérülés egyébként elkerülhető egy megfelelő, 5-10 perces bemelegítéssel. 

Ne feledjük, az a legfontosabb, hogy élvezzük a sportolást, nem muszáj futni vagy gépeket használni, választhatunk csoportos órákat vagy járhatunk személyi edzőhöz is, aki összeállítja a számunkra megfelelő edzéstervet. Nem szégyen az sem, ha egy hozzáértőtől kérünk segítséget a teremben egy-egy eszköz használatához. Sérülésmentes sportolást mindenkinek!

via