Veronica (2017)

A három [Rec] film rendezője most egy lassú, klasszikus horrorral rémiszt minket halálra. 

veronica01.jpg

A spanyoloknak sosem kellett a szomszédba menni egy-egy jó horrorfilm ötletért, a megvalósítás is általában ötletes, és üdítően hat a sok futószalagon, egy kaptafára gyártott, jump scare-ekkel telepakolt amerikai alkotás között. Ezek közül emelkedett ki a [Rec] 2007-ben, amit máig az egyik legszínvonalasabb kézikamerás horrorként tartanak számon. A Karantént is jegyző Paco Plaza kultuszsorba emelkedett alkotása még három folytatást kapott, amiből Plaza kettőnél ült be a rendezői székbe, a negyedikben csak producerként vállalt szerepet. 2017-ben pedig egy valós történeten alapuló horrorral ijesztegeti a Netflix közönségét. 

veronica02.jpg

Veronica (Sandra Escacena) egy félárva 15 éves lány, akinek édesanyja éjjel-nappal dolgozik, hogy el tudja tartani négy gyermekét. A tinédzserre ezért rengeteg napi teendő és felelősség hárul, amit egyre nehezebben bír. Kitalálja, hogy elhunyt apjától kér segítséget, a szeánszhoz pedig épp kapóra jön a közelgő napfogyatkozás. Két barátnőjével karöltve az iskola egy eldugott zugában végzik el a szellemidézést, azonban valami balul sül el, Veronicat pedig egy természetfeletti lény kezdi el követni. A lány elhatározza, hogy akár az élete árán is megvédi három testvérét...

Na, de mi ebből a valóság?

estefania_gutierrez.jpgNagyjából a sztori alapja. A '90-es évek elején a Madridban élő Estefania Gutierrez Lazaro rejtélyes halála sok helyen csak "Vallecas -ügy"-ként híresült el. A lányt egyik nap furcsa pózban találták a szobájában, majd kórházba szállították. A beszámolók alapján a tinédzser korábban egy Ouija táblával próbált meg szellemet idézni, azonban ezt az egyik nevelő megzavarta, és eltörte a táblát. Többen állították, hogy a szeánszon furcsa füstöt láttak gomolyogni, amely megszállta a lányt. Ezután Estefania sokszor lett rosszul, hallucinált, viselkedett agresszíven a testvéreivel. A fiatal lány 1991 augusztusában hunyt el a kórházban, de a rendőrök csupán egy év után vonultak ki a családhoz, akiket megrémítettek a házban tapasztalt paranormális jelenségek (furcsa zajok, kinyiló zárt ajtók, érdekes foltok, lebegő kereszt). Az esetet a nyomozó hivatalosan is lejegyezte, de azóta sem találtak rá magyarázatot. 

via

A mozi átgondolt és jól játszik az ember érzékeivel. Ügyesen alkalmazza az "amit nem látunk, attól félünk a legjobban" -faktort, és kellő lassúsággal építi fel a történetet. A kameramozgás, a hangok, és a képi világ mind a klasszikus horrokat idézi, az pedig igazán pozitív, hogy az ijesztegetést nem random módon előugráló CGI -rémekkel oldotta meg, hanem képes volt hosszan fenntartani a feszültséget, míg végre kibontakozik az annyira nem is rémisztő gonosz jelenés. Ugyanis végig van egy olyan érzésünk, hogy nem is igazán egy más világi lénytől kell tartanunk, hanem valami sokkal emberibbtől. 

veronica03.jpg

A rendező több interjúban kiemelte, hogy a valós események csupán inspirációként szolgáltak a filmhez, nem volt célja, hogy dokumentarista módon vázolja fel a történteket. Plaza jól megfogta a lényeget, ettől függetlenül a sztori kissé lapos, és ha bár kiszámíthatónak nem mondanám, túl sok újdonságot nem tartogat.

A film február 26.-án debütált a Netflixen, ti is ott tudjátok megnézni, a spanyol hanghoz angol vagy német feliratot választhattok.