Vadásszuk le a gaz gyorshajtót!

Tegnap kapta fel az internet azokat a történeteket, amikben autósok panaszkodnak a rendőrség új büntető módszerére. Azt állítják, a civil autóval "támadó" zsaruk az autópályán szinte lenyomják a belső sávban kamionsort előző delikvenst, majd mikor az felgyorsít, bemérik, és kiveszik a forgalomból. 

ke_pernyo_foto_2018-05-23_19_32_15.png

Ez az elsőre álhírszagú sztori nagyon gyorsan körbejárta a sajtót, és ma délelőtt az egyik reggeli műsorban még Óberling József főosztályvezető alezredes is megszólalt az ügyben. Szerinte ez "Igaz is, meg nem is", majd kifejtette, hogy valóban, újra hadba állították a civil autókat, amikkel menet közben is tudják rögzíteni a gyorshajtó sebességét, de senkit nem kényszerítenek szabályszegésre. Állítása szerint mindenerre azért van szükség, mert a rendőrautókat túl könnyű felismerni, és nem csökkent a balesetek száma. Külön jó hírként kiemelte, hogy a büntetést helyben akár kártyával is kifizethetjük.

Annyira "imádom", hogy akármi történik, mindig előhúzzák a statisztikákat meg a "gyorshajtás miatt van sok baleset"- kártyát. Azonban azt soha senki nem nézte, hogy azon az úton ahol a legtöbb gyorshajtásos bírságot szedték be, mennyi volt a gyorshajtásból fakadó balesetek száma. Még a végén kiderülne, hogy azon az úton, ahol a felesleges negyvenes tábla miatt megbüntettek egy csomó autóst, egyetlen baleset sem történt... Meg ugye az sincs benne, hogy a szabálysértés azért történt-e, mert a barom tolta neki, mint süket a csengőt, vagy azért, mert megunta, hogy előtte valaki hatvannal tötymörög a főúton. Kérdés még az is, hogy a rendőrség miért is nem tájékoztatta a jónépet, hogy "Hahó, hülyék, ne lepődjetek meg, ha ezentúl levillog egy civil rendőr!". 

Egyébként, ha már itt tartunk, előkelő helyen szerepelnek a statisztikákban az elsőbbség és az irányváltás szabályait be nem tartók is, ennek ellenére nem igazán látok jobbkezes utcákban leselkedő rendőröket. Viszont a gyorshajtók! Szinte hajtóvadászat indul ellenük. Én nem azt mondom, hogy a gyorshajtás nem büntetendő, de ne csináljunk már úgy, mintha más vétség nem is létezne, és a gyorshajtó maga lenne az ördög.

Ki a veszélyesebb? Valaki, aki 30 km/h-val túllépi egy autópályán a sebességhatárt, de tisztában van az autója teljesítményével és tudja is uralni azt, vagy a bácsika a 25 éves Fiatban, aki nem hajt ugyan gyorsan (sőt!), cserébe már messziről látszik rajta, hogy fogalma sincs a körülötte zajló dolgokról? Vagy a csajszi, aki a kormányba kapaszkodva, hatvanas tempóban rettegi végig a 15 km hosszú távot a főúton? Vagy a vendégmunkások, akik egy csálé kerekű, megpakolt, szétrohadt Astraval szelik a gyorsforgalmit, esetleg a biciklis, aki körül sem néz, úgy kerekezik át a zebrán? És még sorolhatnám... 

Persze, könnyebb az autópályán kiszedni a gyorshajtókat, mint vadászni a biciklisekre meg elmagyarázni a rettegő kislánynak, hogy miért veszélyes a forgalmat akadályozó lassú közlekedés, esetleg üldözni a minden szabályt figyelmen kívül hagyó biciklist. De akkor ne fogjuk már rá, hogy mindez a balesetmegelőzés miatt van, hanem nevezzük nevén a gyereket: a rendőrség megint durván beleállt a pénzbeszedésbe.