Szomorú videón a rohadó Amerikai Álom

A világ leghosszabb limuzinja lehangoló látványt nyújt.

american_dream01.jpg

Én soha nem voltam odáig a limuzinokért, nem igazán értettem mennyivel jobb egy busz méretű autóval eljutni "A"-ból "B"-be, mint egy normális kocsival. De megértem azokat is, akik bírják az efajta járműveket, sőt a műfaj pénzes rajongóinak néha egészen érdekes dolgok pattantak ki a fejükből a témával kapcsolatban. Az egyik leginkább ismert figura ezen a téren Jay Ohrberg, aki hivatásszerűen űzte az ipart, rengeteg filmes autó és replika fűződik a nevéhez. Ő álmodta és alkotta meg például a Starsky és Hutch Gran Torinoját, a 2000-es Knight Rider film KITT-jét vagy több Batman mozi Batmobilját is. Sőt, gyűjteménye is van a cége által megteremtett filmes autókból, megvan neki többek között Herbie, a Vissza a jövőbe DeLoreanja, vagy az Ecto-1 replikája. 

No, ez az ember álmodott egy nagyot - szó szerint -, hiszen úgy gondolta, meg kell teremtenie a világ leghosszabb limuzánját, az Amerikai Álmot. Az óriási autó terveit a művész 1980-as évek végén kezdte el papírra vetni, 1992-ben pedig meg is valósult a több, mint 30,5 méter hosszú, ágyakkal, medencével és helikopter leszállóval is rendelkező Guinness -rekorder alkotás. Ahhoz, hogy ez az 1970-es Caddlilac Eldoradon alapuló jármű közúton haladni tudjon, 26 kerékre, két motorra, egy csuklóra és két sofőrre is szükség volt. Egyébként olyan felvételt nem nagyon találunk, ahol az Amerikai Álom közlekedik is, leginkább csak parkolóban vagy tréleren készültek róla fényképek. 

A limuzin nem futott be nagy karriert, jelenleg kibelezve, törött ablakokkal, hiányzó kerekekkel és alkatrészekkel rohad szét egy eldugott udvarban. 

De talán még nincs minden veszve! Egyes híresztelések szerint a mineolai Automuseum szeretné megmenteni ezt a különleges járművet, úgyhogy még az is lehet, hogy az Amerikai Álom ismét a régi fényében ragyog majd. 

via